A karácsonyi édességözön elmúltával már érzékelhető volt az igény valami édesre, de azért a könnyedebb fajtából. Régóta kinéztem magamnak ezt a receptet, csak ez eddig nem rendelkeztem a feladatra alkalmas edényzettel. De ami késik, jó helyen van, nemrég jól megleptem magam egy, a célnak tökéleten megfelelő serpenyővel. A lényeg, hogy a nyele tűzálló legyen, hogy be lehessen tenni a sütőbe.
Ez a sütemény remek alkalom arra is, hogy átnézzük az alma készleteinket, és megszabaduljunk az esetleg romlásnak induló példányoktól. Én is így tettem, átválogattam az almákat a pincénkben. A tarte taninhoz keményebb almákat érdemes választani, amelyek nem esnek hamar szét, ilyen például az Idared vagy a Jonatán. Ami a tésztát illeti, készülhet omlós tésztával is, de nekem Rick mester leveles tésztás verziója jobban tetszett.
És a lényeg, amivel talán kezdenem kellett volna, hihetetlen, hogy ilyen kevés energiával ekkora íz élményre lehet szert tenni!*
Hozzávalók: kb. 5 db alma, 70 g vaj, 100 g barnacukor, 1 csomag leveles tészta (250 g).
Ügymenet: az almákat meghámoztam, nyolcfelé vágtam. A vajat vékony szeletekre vágtam és szétterítettem a serpenyőben. A cukrot egyenletesen rászórtam a vajra, majd az alma cikkeket körkörösen elrendeztem rajta. Alig közepes lángon 20-25 percig pároltam az almát. Nem szabad nagyon melegíteni, mert akkor megég. Az a cél, hogy a vaj, a cukor és az almalé finom tejkaramell színt kapjon. Kevergetni nem szabad, csak időnként finoman rázogatni.
Közben kinyújtottam a leveles tésztát, és kiszabtam belőle egy, az edény átmérőjénél 2 cm-rel nagyobb kört, és előmelegítettem a sütőt 200 C fokra. A megpárolódott almát levettem a tűzről, óvatosan beborítottam a tésztával. Az edény pereménél aláhajtogattam a tésztát, nem árt vigyázni, mert a serpenyő forró! Kés hegyével 5-6 helyen megszúrtam a tésztát, hogy a keletkező gőz távozhasson, majd a serpenyőt betettem a sütőbe 25 percre. Amikor elkészült, kivettem és 5 percig pihenni hagytam, majd egy nagy tálra borítottam.
Langyosan a legfinomabb, tálalhatjuk vaníliafagylalttal, vagy créme fraiche-sel, de önmagában is varázslatos!
*Viszont ugyanilyen sebességgel is párolog el!