Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Tarte tatin - karamellizált almatorta

Tarte tatin - karamellizált almatorta

›
Tarte tatin - karamellizált almatorta

2010/1/10 : chilii Szólj hozzá!

A karácsonyi édességözön elmúltával már érzékelhető volt az igény valami édesre, de azért a könnyedebb fajtából. Régóta kinéztem magamnak ezt a receptet, csak ez eddig nem rendelkeztem a feladatra alkalmas edényzettel. De ami késik, jó helyen van, nemrég jól megleptem magam egy, a célnak tökéleten megfelelő serpenyővel. A lényeg, hogy a nyele tűzálló legyen, hogy be lehessen tenni a sütőbe.

Ez a sütemény remek alkalom arra is, hogy átnézzük az alma készleteinket, és megszabaduljunk az esetleg romlásnak induló példányoktól. Én is így tettem, átválogattam az almákat a pincénkben. A tarte taninhoz keményebb almákat érdemes választani, amelyek nem esnek hamar szét, ilyen például az Idared vagy a Jonatán.  Ami a tésztát illeti, készülhet omlós tésztával is, de nekem Rick mester leveles tésztás verziója jobban tetszett.  

 És a lényeg, amivel talán kezdenem kellett volna, hihetetlen, hogy ilyen kevés energiával ekkora íz élményre lehet szert tenni!*


Hozzávalók: kb. 5 db alma, 70 g vaj, 100 g barnacukor, 1 csomag leveles tészta (250 g).

Ügymenet: az almákat meghámoztam, nyolcfelé vágtam. A vajat vékony szeletekre vágtam és szétterítettem a serpenyőben. A cukrot egyenletesen rászórtam a vajra, majd az alma cikkeket körkörösen elrendeztem rajta. Alig közepes lángon 20-25 percig pároltam az almát. Nem szabad nagyon melegíteni, mert akkor megég. Az a cél, hogy a vaj, a cukor és az almalé finom tejkaramell színt kapjon.  Kevergetni nem szabad, csak időnként finoman rázogatni.

Közben kinyújtottam a leveles tésztát, és kiszabtam belőle egy, az edény átmérőjénél 2 cm-rel nagyobb kört, és előmelegítettem a sütőt 200 C fokra. A megpárolódott almát levettem a tűzről, óvatosan beborítottam a tésztával. Az edény pereménél aláhajtogattam a tésztát, nem árt vigyázni, mert a serpenyő forró! Kés hegyével 5-6 helyen megszúrtam a tésztát, hogy a keletkező gőz távozhasson, majd a serpenyőt betettem a sütőbe 25 percre. Amikor elkészült, kivettem és 5 percig pihenni hagytam, majd egy nagy tálra borítottam.   

Langyosan a legfinomabb, tálalhatjuk vaníliafagylalttal, vagy créme fraiche-sel, de önmagában is varázslatos!

*Viszont ugyanilyen sebességgel is párolog el!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • Lencse curry Lencse curry
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal
  • Rillons d'anjou - zsírban sült malachús Rillons d'anjou - zsírban sült malachús

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr73424301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard