Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Az első sajtom

Az első sajtom

›
Az első sajtom

2013/4/28 : chilii 9 komment

Régóta izgatott a sajtkészítés, de eddig nem volt oltóm hozzá. A sajtkészítéshez márpedig oltó szükséges. Ez sajnos nálunk nem terem a sarki boltban, amit nem igazán értek. Tőlünk nem csak nyugatra, de keletre is kapható különböző állagú oltóanyag. Itthon találtam egy helyen folyékony kiszerelésben, de az igen hőérzékeny, speciális szállítási feltételeket igényel, és a posta nálunk nem épp a megbízhatóságáról ismert. Nemrég végre teljesült a kívánságom, ebből is látszik, türelem sajtoltó tablettát terem. A sajtkészítés tudományában még alaposan el kell mélyednem, egyelőre az első leckén vagyok túl, de még nagyon sokat kell tanulnom róla.

Medvehagymás sajt.JPG

Hozzávalók: 10 liter tej a piacról, megbízható termelőtől, sajtoltó, só, fűszerek ízlés szerint (én most medvehagymát használtam), hőmérő.

Első lecke: a tejet felmelegítettem 34 C fokra. A hőmérséklet az egyik legfontosabb dolog, mindenképp szükséges hőmérővel ellenőrizni. Amikor a tej elérte a megfelelő hőmérsékletet, hozzáadtam a fél deci vízben feloldott tejoltót, és alaposan elkevertem. Hogy a tej ne hűljön túl gyorsan, a fazekat meleg vízfürdőbe állítottam, majd fél óra elteltével leeresztettem a vizet. Nekem kb. 50 perc alatt aludt meg a tej. Ekkor késsel (mivel sajthárfám még nincs) felvágtam az alvadékot. Ezután egy szűrőedényt helyeztem a fazékba, és ami feljött savó, azt bögrével lemertem az alvadékról amennyit csak tudtam. A fűszereket csak a végén szabad belekeverni, különben a savóval együtt kiöntenénk. Végül az alvadékot kiszedtem a szűrőbe. Nagyon hamar tömörödik kész sajttá. Szinte már kész is az édes gomolya. Eleinte sűrűbben, azután ritkábban átfordítottam a sajtot a szűrőben, majd kb. 4 óra* forgatás után a sajotot 20 %-os sóoldatba helyeztem. 10 liter tejből kb. 1 kg sajt készül, egy ekkora sajtot pedig kb. 5-8 órán át kell a sólében időnként átfordítva fürdetni. Ezután kivettem, és most kezdődhetne az érlelés, de ott még nem tartok a tanulmányokban, úgyhogy ezt most megesszük frissen.

Már csak egy saját tehén kellene :D

* Hopp ezt egy kicsit elkapkodtam, 16-20 óra kell a kisavanyodáshoz. Az ehetinél kivártam az időt, kíváncsi leszek így mit mutat :)

folyt.köv.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
9 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Lencse curry Lencse curry
  • Fetás brokkoli fasírt Fetás brokkoli fasírt
  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Civet de senglar - Vaddisznóragu Civet de senglar - Vaddisznóragu

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/5251266

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bmari62 2013.04.28. 21:58:39

Nahát, pont ebben sántikálok én is, tej van az utcánkban, csak oltó sehol.Nagy merészség megkérdezni, hogy lehetne hozzájutni???
Marika
Válasz erre 

chilii · http://chilii.blog.hu 2013.04.30. 18:02:09

@bmari62: Szia! Nekem Ausztriából hozták, ott ez kiskereskedelmi forgalomban kapható. Itthon ezt találtam: www.equus.hu/shop/?p=productsList&iCategory=178&sName=Tejolt%F3k
Válasz erre 

bmari62 2013.04.30. 20:13:27

Köszi, megpróbálok venni tőlük, nagyon jó ez a honlap!!
Válasz erre 

chilii · http://chilii.blog.hu 2013.05.02. 10:57:54

@bmari62: szívesen, ami nagy segítség volt még nekem, az ez a videó: www.bekesibio.hu/2011/04/hazi-sajtkeszites-2-resz/
Válasz erre 

sbandi 2013.05.08. 14:21:13

www.holzeis.com/kaeseherstellung-c-68.html

Komoly befektetés volt...a 400 liter tejhez elegendö tabletta 10.39 €.
:-)))
Válasz erre 

sbandi 2013.05.08. 14:24:47

Sosem fogom megérteni,hogyan maradhatott eddig ki az életemböl a sajtkészítés!
Válasz erre 

chilii · http://chilii.blog.hu 2013.05.08. 21:56:34

@sbandi: megjegyzem minél többet olvasok a sajtkészítésről, annál inkább úgy érzem, hogy nem tudok róla semmit :) hétvégén majd teszek fel képet az új példányról.
Válasz erre 

chilii · http://chilii.blog.hu 2013.05.08. 21:58:14

@sbandi: ezt ugye azért linkelted, hogy válogassak a cuccokból? :D
Válasz erre 

sedithm 2013.05.11. 21:02:43

Régebb nagyapám minden héten csinált sajtot, majd édesanyám is egy ideig, amíg voltak teheneik. Már évek óta nem csinálják, és én is gondolkodtam rajta, hogy újra kellene kezdeni. De mióta kiderült a kislányomról, hogy laktózérzékeny, már ismét letettem róla.
Nagyon szépre sikerült mindkettő. Nálunk nem tették sós vízbe, és a pásztorok, akiktől sajtot lehet venni, ők sem sózzák. Ennyi a különbség a tiedhez képest. Mi utólag állítjuk nagyon sós vízbe, mielőtt ledarálnánk túrónak.
Jaj, még annyit: ha letakarva kirakod a napra (de azért ne érjék nagyon direktben a sugarak), akkor megérik, és még finomabb lesz, mint így "nyersen".

sbandi, oltóanyagot kereshetsz gyógyszertárban (bár itt kisebb az esélye, hogy kapsz), és gazdaboltokban (itt nagyobb a valószínűsége, hoyg van).
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:

Kommentezéshez lépj be, vagy regisztrálj! ‐ Belépés Facebookkal

süti beállítások módosítása
Ajánló