Reggelire

Reggelire

Reggelire

Engedve a társadalmi nyomásnak, és Hajnal kedves kérésének, íme a zöldfűszeres zsemle receptje:

Tészta: 250 g sima liszt, 250 g teljes őrlésű búzaliszt, 1 cs szárított élesztő (7g-os), 1 tk cukor, 2 tk só, 3 ek olaj, 250 ml langyos víz, 2-2 ek finomra vagdalt petrezselyem, snidling, kapor.

Rebarbara, avagy mit kezdjünk ezzel a furi izével?

Rebarbara, avagy mit kezdjünk ezzel a furi izével?

Rebarbara, avagy mit kezdjünk ezzel a furi izével?

Vaníliás rebarbara dzsem

Alapvetően nagyon szerencsés vagyok, hogy van kertünk. Így mindig biztos lehetek benne, hogy ami onnan az asztalra kerül az bio. (A mi kertünk keskeny és hosszú alapterületű, így azután minden növény szomszédja a másiknak. Ezért nem permetezhetjük pl. a szőlőt, mert akkor nem szüretelhetném napokig az epret...stb. Így ha nagyon muszáj, anyám előveszi A nagyapáink még tudták...című kis füzeteit, és kitalál valami bio módszert (pl: csalán lé). )

Ilyenkor május elején sajna még nincs szüretelhető gyümi (azért az egres már alakul), így elvileg még nem kezdődne a befőzési szezon. Igen ám, de ott van a rebarbara. Jó néhány éve ültettem, szép dísze is lett a kertnek, de eddig még nem mertem megkóstolni. A múlt héten több helyen is belebotlottam a neten a témába. Több fórumon is cseréltünk eszmét, és találtam ötleteket. A legjobb tipp Chili&Vaniliától jött, aki megemlítette a vaníliás rebarbara dzsemet. Emlékeztem, hogy valahol már találkoztam vele, és rövid kutatás után rá is bukkantam  Donna Hay Ízvarázs című könyvében egy receptre. Íme:

lekvar.jpg

Vaníliás rebarbara dzsem:

1 kg megtisztított és feldarabolt rebarbara, 3 db meghámozott és felkockázott zöld alma, 125 ml víz, 1 felhasított vanília rúd, 3 evőkanál citromlé, 80 dkg cukor. A rebarbarát, az almát és a vaníliát  a vízzel kb. 5-6 perc alatt puhára főztem. Ekkor jött a citromlé és a cukor. Időnként kevergetve kb. 45 perc alatt főtt meg. (Menet közben jutott idő azért az ebéd elkészítésére is, úgyhogy nem vészes a dolog.) Ekkor alaposan kimosott üvegekbe töltöttem, lezártam és most ott pihen a száraz dunsztban.

Kivéve azt az üveget ami a mai reggeli tárgyát képezte. :o))

Megjegyzés: általában zselésítőt használok a lekvárokhoz, mert gyorsabb és gazdaságosabb, de most nem mertem bevetni, mert rebarbarát még nem főztem. Így szigorúan a recept szerint jártam el, de már alig várom, hogy legyen eper, meg málna, és az idén a cseresznye dzsemet is ki szeretném próbálni. Ja és ősszel ültettem egy ribizli bokrot is hasonló célzattal. Úgyhogy, amikor eljön a málna ideje, majd felfedem az én kis lekvár főzési szabadalmamat! Addig türelem! 

süti beállítások módosítása