Kenyér kísérlet

Kenyér kísérlet

Kenyér kísérlet

Kísérleti mákos kenyér

Nemrég jártam egy pékségben, ahol mindenféle izgalmas kenyeret kínáltak hajmeresztő árakon. Az általam kinézett mákos kenyér 509.-Hufba került, úgyhogy ott helyben letettem róla. Megkérdeztük az eladót, hogy a kolbász is benne van-e, de nem értették a tréfát. 

Minden esetre az ötlet megmozgatta a fantáziámat, és miután feltérképeztem az otthoni készleteimet, a következőkre jutottam. Mivel a tönköly lisztem szavatossági ideje bizonyult a legrövidebbnek, evidens volt, hogy azt kell felhasználnom.

 

makoskenyer.jpg

 

Egy nagy tálba beleszitáltam 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly lisztet és 25 dkg tönköly réteslisztet. Összekevertem őket egy csomag (7g) szárított élesztővel1 teáskanál barnacukorral, hogy az élesztőnek legyen mit enni :o), 2 csapott teáskanál sóval1 kupica mákkal, és 2,5 dl langyos vízzel addig gyúrtam, míg sima rugalmas kenyértésztát kaptam.

 

Ideális esetben ugye 1 órát kelesztjük a tésztát langyos helyen, ismét átdolgozzuk, formázzuk, majd újabb fél órás pihenő után mehet az előmelegített 200 fokos sütőbe kb. 50 percre.

 

Na de ez egy minden szempontból kísérleti kenyér akart lenni, úgyhogy egyúttal kipróbáltam a hűtőben kelesztést is. Egyes leírások szerint a tésztát sokkal lassabban (8-10 óra alatt) lehet megkeleszteni a hűtőben. Számomra ez azért lett volna érdekes, mert azt gondoltam, hogy ha este meggyúrom és éjjel kelesztem, akkor időt takaríthatok meg. Ez sajna nem jött be. Ugyanis miután a tésztát előveszem a hűtőből, hagyni kell, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Ez több időt vesz igénybe, mint normál esetben a langyos helyen történő 1 órás pihenő. Megpróbáltam a folyamatot gyorsítani, úgy hogy, a langyos cserépkályha tetejére helyeztem a megformázott veknimet, de így meg alul gyorsabban melegedett, minek következtében keresztben elkezdett szétterülni. Lévén, hogy nem lepényt akartam sütni, gyorsan formába helyeztem a tésztát.

 

Az íze fantasztikus, pont azt hozza amit vártam. Díszítés gyanánt a tetejét is megszórtam mákkal, így szerintem nagyon gusztusos kis kenyérke lett. Be is kellett vona szednem érte az 509 forintot!

süti beállítások módosítása