Diós süti

Diós süti

Diós süti

Itt van az ősz, itt van a diószezon is újra! Érik, potyog és kelleti magát, így hát gyorsan megsütöttem ezt a finomságot a Francia piacból. (Az idei diónak még száradnia kell egy kicsit, hogy sütésre alkalmas legyen!)

 

Kep_801.jpg

 

Hozzávalók: 20 dkg dió, 20 dkg vaj, 10 dkg barnacukor, 10 dkg méz, 2 felvert tojás, 3 dl tej, 35 dkg liszt, 1 teáskanál sütőpor.

Ügymenet: ledaráltam a diót, kibéleltem sütőpapírral a 30 cm-es dobozformámat, és bekapcsoltam a sütőt 180 C fokra.

Egy kis lábasban, takaréklángon feltettem melegedni a mézet, a cukrot és a vajat. Addig kevergettem, amíg a cukor teljesen fel nem olvadt. Ekkor levettem a tűzről, beleszórtam a megdarált diót, és jól elkevertem. Felvertem a tojásokat a tejjel, hozzá kevertem a diós masszát, majd apránként a sütőporral elkevert lisztet és sima tésztává dolgoztam. Beleöntöttem a formába és betoltam a sütőbe, kb. 1 óra alatt sült meg.

Legjobb másnap megvágni. Sajnos a felvágás után már nem tudtam képet készíteni róla. A könyv szerint gyümölcsökhöz és sajtokhoz is kiváló, én konkrétan szőlőt ettem mellé, jól harmonizáltak az biztos.

Zöldcitromos-kókuszos süti

Zöldcitromos-kókuszos süti

Zöldcitromos-kókuszos süti

Úgy vagyok én Kaldeneker Györggyel, hogy rendszeresen megnézem az origón, épp mit alkotott, de ritkán találok olyasmit, ami tényleg tetszik. Túl sok a tengerikütyü, sok a nehezen beszerezhető hozzávaló, néha azonban sikerül igazi kincsre is bukkanom nála.

Pl. az ő receptje alapján készítem az aranygaluskát egy rész teljes őrlésű liszttel, imádom a kolbászos krumplileves receptjét, és a kókuszos répakuglófról se feledkezzünk meg!!!! Nyáron találtam ezt a zöldcitromos-kókuszos sütit, amit most végre ki is próbáltam.

kokuszos_zoldcitromos.jpg

Hozzávalók a tésztához: 10 dkg vaj, 20 dkg búzaliszt, 1 tk sütőpor, 20 dkg barnacukor, 2 db egész tojás, 2 dl kókusztej, 2 zöldcitrom reszelt héja.

Hozzávalók a sziruphoz: 2 dl kókusztej, 20 dkg cukor, 2 zöldcitrom leve, 1 zöldcitrom reszelt héja.

Ügymenet: A puha vajat habosra kevertem a cukorral, egyesével hozzá adtam tojásokat, citromhéjat, kókusztejet, majd kanalanként adagolva belekevertem a sütőporral elkevert lisztet is. Sima tésztát kell kapni a végére.

Sütőpapírral bélelt doboz formában sütöttem, előmelegített sütőben 35-40 percig. Az eredeti receptben megadott 150 C fokból arra következtetek, hogy neki hőlégkeveréses sütője lehet, nálam azonban csak 180 C fokon sülnek meg a sütik.

Amíg süti a sütőben sütkérezett, addig a szirup hozzávalóit 5 perc alatt összeforraltam.

Jegyzet: az eredeti recept szerint a szirupot tálaláskor kell a süteményre önteni. Talán jobb lett volna, ha csak egy citrom levét és fele mennyiségű cukrot adok a kókusztejhez, és rögtön a forró süteményre csurgatom a szirupot. Na majd legközelebb!

süti beállítások módosítása