Az első sajtom

Az első sajtom

Az első sajtom

Régóta izgatott a sajtkészítés, de eddig nem volt oltóm hozzá. A sajtkészítéshez márpedig oltó szükséges. Ez sajnos nálunk nem terem a sarki boltban, amit nem igazán értek. Tőlünk nem csak nyugatra, de keletre is kapható különböző állagú oltóanyag. Itthon találtam egy helyen folyékony kiszerelésben, de az igen hőérzékeny, speciális szállítási feltételeket igényel, és a posta nálunk nem épp a megbízhatóságáról ismert. Nemrég végre teljesült a kívánságom, ebből is látszik, türelem sajtoltó tablettát terem. A sajtkészítés tudományában még alaposan el kell mélyednem, egyelőre az első leckén vagyok túl, de még nagyon sokat kell tanulnom róla.

Medvehagymás sajt.JPG

Hozzávalók: 10 liter tej a piacról, megbízható termelőtől, sajtoltó, só, fűszerek ízlés szerint (én most medvehagymát használtam), hőmérő.

Első lecke: a tejet felmelegítettem 34 C fokra. A hőmérséklet az egyik legfontosabb dolog, mindenképp szükséges hőmérővel ellenőrizni. Amikor a tej elérte a megfelelő hőmérsékletet, hozzáadtam a fél deci vízben feloldott tejoltót, és alaposan elkevertem. Hogy a tej ne hűljön túl gyorsan, a fazekat meleg vízfürdőbe állítottam, majd fél óra elteltével leeresztettem a vizet. Nekem kb. 50 perc alatt aludt meg a tej. Ekkor késsel (mivel sajthárfám még nincs) felvágtam az alvadékot. Ezután egy szűrőedényt helyeztem a fazékba, és ami feljött savó, azt bögrével lemertem az alvadékról amennyit csak tudtam. A fűszereket csak a végén szabad belekeverni, különben a savóval együtt kiöntenénk. Végül az alvadékot kiszedtem a szűrőbe. Nagyon hamar tömörödik kész sajttá. Szinte már kész is az édes gomolya. Eleinte sűrűbben, azután ritkábban átfordítottam a sajtot a szűrőben, majd kb. 4 óra* forgatás után a sajotot 20 %-os sóoldatba helyeztem. 10 liter tejből kb. 1 kg sajt készül, egy ekkora sajtot pedig kb. 5-8 órán át kell a sólében időnként átfordítva fürdetni. Ezután kivettem, és most kezdődhetne az érlelés, de ott még nem tartok a tanulmányokban, úgyhogy ezt most megesszük frissen.

Már csak egy saját tehén kellene :D

* Hopp ezt egy kicsit elkapkodtam, 16-20 óra kell a kisavanyodáshoz. Az ehetinél kivártam az időt, kíváncsi leszek így mit mutat :)

folyt.köv.

2013/4/28 : chilii 9 komment
süti beállítások módosítása