Málnás sajttorta

Málnás sajttorta

Málnás sajttorta

A héten minden abba az irányba mutatott, hogy nekem sajttortát kell sütnöm. Először is akciós túróba botlottam, másodszor egész héten szép tavaszi napsütésben volt részem, harmadszor pedig (igazából ez volt először) megláttam ezt a receptet a kedvenc újságomban. Ezt a tortát nagyon egyszerű elkészíteni, két dologra kell csak figyelni. Először is, a vaj sütés közben a kapcsos tortaformából hajlamos kiszivárogni, amivel igen sok bosszúságot képes okozni. Ezért a formát vagy sütőlapra helyezve kell betenni a sütőbe, vagy alufóliával körbe kell csomagolni (máskülönben igen sokáig kell súrolni és szellőztetni, tapasztalat!). Másodszor, miután elkészült, még 7 óra pihenésre/hűtésre van szüksége.

Málnás satjtorta.JPG

Hozzávalók a torta aljához: 200 g zabkeksz, 100 g olvasztott vaj.

Hozzávalók a málnás töltelékhez: 300 g málna (fagyasztott), 2 teáskanál  étekzési keményítő, 200 g málnalekvár.

Hozzávalók a krémhez: 750 g túró, 300 g krémsajt (Philadephia híján a Lidl-é is jó), 1 tk reszelt narancshéj (bio), 100 g porcukor, 1 evőkanál vanília kivonat, 3 egész tojás, 80 g liszt.

Ügymenet: egy 24 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleltem egy méretre vágott sütőpapír lappal. A kekszet egy erős zacskóba tettem, és sodrófával összetörtem. Egy tálban hozzákevertem az olvasztott vajat és jól összekevertem. A kekszes masszát belenyomkodtam a formába, a sodrófa vége pont jó eszköz és épp kéznél volt. Amíg a málnát előkészítettem, addig betettem a hűtőbe, majd előmelegített 180 C fokos sütőben 10 percig elősütöttem.

A kiolvadt málnát szitán átpasszíroztam, elkevertem a lekvárral és a keményítővel.

A krémhez a robotgép táljába tettem a túrót, a sajtkrémet, a cukrot, a narancshéjat és a vanília kivonatot. A legmagasabb fokozaton 5 percig kevertem, majd a tojásokat egyesével, hozzáadtam, mindegyikkel fél percig kevertem, majd legvégül a lisztet is belekevertem. A krém felét beleöntöttem a tortaformába. Kanállal 5 mélyedést készítettem, melyekbe belekanalaztam a málnaöntet felét. Igazából ehhez vagy két ember kell, vagy mind a két kéz, ugyanis a krém elég lágy. Tehát egyik kezemben egy üres kanál, a másikban egy málnával teli. Az üressel félrehúztam egy kis krémet és a másikkal gyorsan beleöntöttem a málnát a mélyedésbe. Egy pálcikával márványos mintát rajzoltam a málnaöntettel a túrókrémbe. A maradék krémet is beleöntöttem a formába, és ugyanúgy jártam el a maradék málnával, mint az első rétegnél.

A sütő hőmérsékletét visszavettem 160 C fokra, és 55 percig sütöttem. Innentől még 7 óra önmérsékletre van szükség. Kb. 2 óra alatt szobahőmérsékletűre hűl, ezt követően 5 órára hűtőbe kell tenni…

Essen&Trinken 3/2013

süti beállítások módosítása