Csokoládés málnás trüffel torta

Csokoládés málnás trüffel torta

Csokoládés málnás trüffel torta

Annak idején nem hittem, hogy nálunk is nyílhat Frei kávézó, és nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy mégis. Hamar kiderült azonban, hogy nem ez lesz a törzshelyem. Én alapvetően a kávé ízű kávét szeretem, úgyhogy engem nem a végeláthatatlan hosszúságú itallappal lehet lenyűgözni, hanem a gyors kiszolgálással, viszont ebben itt egyáltalán nem jeleskednek. Minden alkalommal megfogadtam, hogy oda soha többet, de aztán valahogy egy kis idő elteltével mégis engedtem a csábításnak. Egészen pontosan a belga csokis málnás trüffel csábításának. Úgy voltam vele, hogy olyan finom, és hátha majd most! De nem, semmi sem változott, legutóbb is 25 percet vártunk két kávéra, úgyhogy nyomozásba kezdtem, hogyan tudnék én ilyen süteményt sütni.

Az alja egy vékony piskóta, rajta málna szemek és csokoládé krém. Többször készítettem már ganache krémet, de a tejszín és csokoládé keveréke bár nagyon finom, de nem olyan krémes, puha, mint ez a torta. Az első próbálkozásom nem jött be (bedőltem egy fotónak), de most már tudom, hogy ezt az állagot vaj hozzáadásával lehet elérni. Michel Roux Tésztavarázs című könyvében van egy csokoládé torta málnával, ami ránézésre nagyon hasonló, csak az piskóta helyett omlós alapokon nyugszik. Másodszorra ezt próbáltam ki, és ez már bevált. A lényeg, hogy a torta akkor lesz igazán jó, ha valóban jó minőségű csokoládét, lehetőleg tényleg belga 70%-os étcsokoládét használunk.

Belga csolkis malnas 2.JPG

Hozzávalók egy 20 cm átmérőjű piskótalaphoz: 2 tojás szétválasztva, 58 g porcukor, 40 g liszt, 10 g kakaópor, 30 g olvasztott vaj, egy csipet só.

Ügymenet: a tojások sárgáját a porcukorral gőz felett habosra kevertem. A tojásfehérjéket egy csipet sóval kemény habbá vertem. A tojássárgájás masszához öntöttem az olvasztott vajat, beleszitáltam a kakaóval elkevert lisztet (valóban szitálni kell, hogy minél több levegő kerüljön bele), és a tojásfehérje habbal lazán összeforgattam az egészet. Sütőpapírral bélelt sütőlapra helyeztem a 20 cm átmérőre állított tortakarikát, belesimítottam a masszát, és a 180 C fokra előmelegített sütőben megsütöttem a lapot. Rácson hagytam kihűlni.

Hozzávalók a krémhez: 200 g 70 %-os étcsokoládé, 250 ml tejszín, 25 g folyékony glükóz (nálam golden szirup), 50 g hideg vaj, 200 g málna (fagyasztott is jó).

Ügymenet: a tejszínt forrásig melegítettem, lehúztam az edényt a tűzről, beletettem a csokoládét (én csokoládé cseppet használtam, a táblás csokoládét fel kell aprítani) és a szirupot, majd egy kézi habverővel teljesen sima, fényes krémmé kevertem. Ezután apránként hozzáadtam a vajat, és addig kevertem, amíg teljesen felolvadt benne. A piskótát a tálaló tányérra helyeztem, köré igazítottam a tortakarikát*, elrendeztem rajta a málnaszemeket, majd ráöntöttem a csokoládékrémet. Hűtőszekrényben kb. 2 órát hagytam dermedni. A tetejére én kakaóport szórtam.

*Ha ilyesmit készítek, ki szoktam bélelni a tortakarikát egy vékony fóliacsíkkal, hogy könnyebben el tudjam távolítani. Általában egy sima felületű, fényes irodai lefűzhető genothermet (közkeletű nevén bugyit) szoktam felhasogatni. Amikor a torta megdermedt, a karika egy mozdulattal levehető, a fóliát pedig csak lehúzom. Akkor is így járok el, ha desszertgyűrűben készítek egyszemélyes süteményeket. 

2014/4/07 : chilii 4 komment
süti beállítások módosítása