Piperrada - Paprikás omlett

Piperrada - Paprikás omlett

Piperrada - Paprikás omlett

Vuelta 2015. 14. etap Vitoria - Alto Campoo. Fuente del Chivo 

Lássuk csak, tegnap Nelson Oliveira (Lampre-Merida) örülhetett a szakaszgyőzelemnek, a piros trikót pedig továbbra is Fabio Aru (Astana) viseli. Ma 215 km vár a fiúkra Baszkföldön. 

„A baszkok bőkezűek és vendégszeretők, de nagyétkűségük, evésben és ivásban tanúsított mohóságuk néha egyenesen megrémíti az embert. Egy baszk annyit eszik, mint három andalúz együtt – és rendkívül jól” (Walter Haubrich) 

A halak és a tenger gyümölcsei, a gombák és a borok is mind helyből származnak, de más tájak nyersanyagait is szívesen használják, hogy minél élvezetesebb és rafináltabb fogásokat kreáljanak. A baszk konyha néhány vezető szakács kezdeményezéséből kiindulva kb. 30 éve a kreatív megújulás szakaszát éli. Baszkföld mára az ínyencek fellegvára lett, de ne keressünk művészieskedő kreációkat, a baszk szakácsok számára az alapanyagok tökéletes frissessége, s saját aromája a legfontosabb.

Fontos alapanyag a bacalao (sózott, szárított tőkehal), a szürke tőkehal, a homár, és mindenféle tengeri mutymurákok, de szívesen esznek zöldségeket - igazi különlegesség az alubias negras de Tolosa (egy spanyol fekete színű bab). Verhetetlenek gomba fogyasztásban is, kedvencük a májusi pereszke.

Én gomba hiányában mára Piperradát, egy paprikás omlettet készítettem. És ezennel ünnepélyesen megígérem, hogy ha kipróbáljátok ezt a receptet, akkor az idén már nem kell többször nézegetnetek (ezt) a serpenyőmet…

piperradablog.JPG

Hozzávalók (2 főre): 5 evőkanál olívaolaj, 1 kisebb vöröshagyma finomra vágva, 2 gerezd fokhagyma finomra aprítva, 70 g levegőn szárított spanyol sonka (serrano) csíkokra vágva, 1-1 piros és zöld húsú paprika felkockázva, 4 érett paradicsom felkockázva, só, bors, 4 tojás.

Ügymenet: egy serpenyőben felforrósítottam az olajat, hozzáadtam a hagymát és a fokhagymát, kis lángon pároltam 1-2 percig, aztán hozzáadtam a sonkát, ezzel is pároltam néhány percig. Hozzáadtam a paprikát és 2-3 percig sütögettem őket együtt, majd jöhetett a paradicsom is. Nem kell teljesen puhára párolni a zöldségeket. Legvégül ráöntöttem a tojásokat és addig sütöttem, amíg megdermedt (nem lett volna szabad kavargatni).

A receptet a Spanyol Kulinária című könyvben találtam. 

Holnap Al dente lesz veletek, és hogy le ne maradjatok, kövessétek a Tour de Serpenyőt a Facebookon is. 

 

 

 

süti beállítások módosítása