... avagy hogyan szedjünk fel 3 kilót 2 nap alatt!
Előre kell bocsátanom, hogy mi alapvetően nem vagyunk az a húst-hússal típusú társulás, annak ellenére sem, hogy az elmúlt hétvége nem ezt tükrözi!!!
Hol is kezdjem? Szombaton nem én voltam a soros a konyhában, viszont az én megrendelésemre készült el a rántott csirkecomb jóanyám jóvoltából. Az az igazság, hogy imádom a rántott csirekcombot, de nagyon útálok panírozni, így egy évben legfeljebb 2x van nálunk ilyesmi, amikor rá tudom venni jóanyámat.
Szombat délután megkezdődhetett a vasárnapi szülinapi vacsi meglepi gyártás a kedvesemnek, aki most ünnepelte fennállásának negyven......khmm-khmm-ik évfordulóját. I. számú meglepiként tortát sütöttem. Tapasztalataim szerint a tortalapoknak alapvetően jót tesz, ha egy napig nem vágják meg őket. Másnap könnyebb bánni velük, így szombaton csak megsütöttem a lapot, és vasárnap fejeztem be a művet.
A Recept: Sthal honlapján van, csak egy helyen van elírva :o) (o: amin nem tudom, hogy sírni vagy nevetni kell, de ha kezdő lennék és nem értenék a dologhoz biztosan sírva fakadnék!!! Szóval figyelem: a bevonathoz a cukorszirupot 5-6, vagyis öt-hat és nem 56 percig kell főzni!!!!! És ezt már több mint egy éve nem képesek kijavítani!!!
Íme a végeredmény:
Ja és a baracklekvárt én nem melengettem, hanem feltunigoltam 2 evőkanál valódi sárgabarackpálinkával, és a rúdmixerrel kevertem simára. NaggyonTuti!!!
Vasárnap igen rosszul esett, hogy 7 órakkor felkeltem, elindultam kávézni, és mire leértem a konyhába már 8 óra volt. Szóval most kb. októberig szenvedhetek mire megszokom az új időszámítást, azután kezdődik minden előről :o(((.
Ha már úgyis kidobott az ágy, a kávé után rögtön áttértem a reggeli zsemle sütésre.
Hozzávalók: 500 g liszt, 1 cs (7g) szárított élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 tk méz, 1 tk só, 1 tojásfehérje, a kidolgozáshoz egy kevés liszt, a tetejére a megmaradt tojássárga.
Az elkészítés: liszt tálba szitál, közepébe mélyedés. Tej bögrében mikróban meglagyonsít, élesztő és méz belekever, 10 percig állni hagy. A liszthez jön a só és a tojásfehér + élesztős tejcsi, összekever és 8 perc alatt megdagaszt. (Kézzel!). Ezután 12 zsemlét formáz, tepsire rak (figyelem: a sütőpapírt be kell olajozni, különben nem jön le, tapasztalat). 30 percig langyos helyen pihentet, azután a tetejét beken a tojássárgával és szépen bemetszeget, majd 200 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsüt. Késztermék:
Amíg a zsemlék süldögéltek fogtam a legnagyobb fazekat amink van, és családunk egyetlen profi tagjának (Öcsi szakács) útmutatásai alapján nekiláttam megfőzni a meglepi vacsi fénypontját, egy méretes füstölt csülköt. Nem bonyolult, csak kissé időigényes, viszont nem kell mellette álldogálni, megfő magától is! Lényeg: az első vizet a forrás után le kell önteni és tiszta hideg vizet önteni rá, innentől ca 1,5-2 óra, mérettől függően. A dolog lényege, hogy a megfelelő hentestől szerezzük be az alapanyagot!!!!
A csülökhöz illő köret - ami egyébként is egyesíti kedvesem két kedvencét- a juhtúrós sztrapacska tejföllel. Aki még nem próbálta, annak:
10 dkg füstölt szalonnát apró kockára vág és egy lábasban kiolvaszt. 50 dkg burgonya, hámozva, reszelve; kb. 30-35 dkg liszt, 2 tojás, só. Ezt összkever egy fakanállal, majd forrásban lévő vízbe szaggat, mint a nokedlit, galuskát kinek, hogy teteszik. Pár perc alatt megfő, (feljön a víz tetejére) és szűrővel átküldjük a finom szalonnazsírra. Jöhet rá a juhtúró (akinek ez nem jön be, lehet még tehéntúróval, káposztával), meg a tejföl.
Ezek után átadtam a terepet a konyhában (és csendben összeroskadtam a fotelban) a felmentő seregnek, aki brassói aprópecsenyét sütött ebédre + Öcsi elkészítette a világ legjobb, leghedonistább málnalevesét. Én nem vagyok leveses, de ebből egy fél liter meg se kottyan. Nagyon figyeltem, mert ő azután nem árul el szakmai titkokat ("csak jó pénzért").
Fogott egy csésze vizet és egy csésze cukrot, és ezt felforralta, amíg a cukor fel nem olvadt (fontos az 1/1 arány!). Beletett kb. 50 dkg fagyasztott málnát, és összetörte. Egy szűrőn gyorsan átnyomta, hogy a magokat eltávolítsa, és beletett kb. 40 dkg joghurtot és fél deci tejszínt, jött a rúdmixer, és már kész is volt!!! Finom, hideg, rózsaszín álom!!! Díszíthető pár szem félretett málnával, tejszínhabbal, de ez az adag azt már nem érhette meg!!! Ez a mennyiség kb. 6 adag lett volan, de én legalább 4 adagot tüntettem el egyedül!!! (na jó fél liter ma csúszott be ebédkor)
Nos azt gondolom, hogy a hét végéig már nem szükséges főzni, kitartanak a maradékok!!! (és szép csendben tovább hízunk)