Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Egy hiperhedonista hétvége...

Egy hiperhedonista hétvége...

›
Egy hiperhedonista hétvége...

2006/3/27 : chilii Szólj hozzá!

... avagy hogyan szedjünk fel 3 kilót 2 nap alatt!

Előre kell bocsátanom, hogy mi alapvetően nem vagyunk az a húst-hússal típusú társulás, annak ellenére sem, hogy az elmúlt hétvége nem ezt tükrözi!!!

Hol is kezdjem? Szombaton nem én voltam a soros a konyhában, viszont az én megrendelésemre készült el a rántott csirkecomb jóanyám jóvoltából. Az az igazság, hogy imádom a rántott csirekcombot, de nagyon útálok panírozni, így egy évben legfeljebb 2x van nálunk ilyesmi, amikor rá tudom venni jóanyámat.

Szombat délután megkezdődhetett a vasárnapi szülinapi vacsi meglepi gyártás a kedvesemnek, aki most ünnepelte fennállásának negyven......khmm-khmm-ik évfordulóját. I. számú meglepiként tortát sütöttem. Tapasztalataim szerint a tortalapoknak alapvetően jót tesz, ha egy napig nem vágják meg őket. Másnap könnyebb bánni velük, így szombaton csak megsütöttem a lapot, és vasárnap fejeztem be a művet. 

 A Recept: Sthal honlapján van, csak egy helyen van elírva :o) (o: amin nem tudom, hogy sírni vagy nevetni kell, de ha kezdő lennék és nem értenék a dologhoz biztosan sírva fakadnék!!! Szóval figyelem: a bevonathoz a cukorszirupot 5-6, vagyis öt-hat és nem 56 percig kell főzni!!!!! És ezt már több mint egy éve nem képesek kijavítani!!!

Íme a végeredmény:


Ja és a baracklekvárt én nem melengettem, hanem feltunigoltam 2 evőkanál valódi sárgabarackpálinkával, és a rúdmixerrel kevertem simára. NaggyonTuti!!!

Vasárnap igen rosszul esett, hogy 7 órakkor felkeltem, elindultam kávézni, és mire leértem a konyhába már 8 óra volt. Szóval most kb. októberig szenvedhetek mire megszokom az új időszámítást, azután kezdődik minden előről :o(((.

Ha már úgyis kidobott az ágy, a kávé után rögtön áttértem a reggeli zsemle sütésre.

Hozzávalók: 500 g liszt, 1 cs (7g) szárított élesztő, 2,5 dl langyos tej, 1 tk méz, 1 tk só, 1 tojásfehérje, a kidolgozáshoz egy kevés liszt, a tetejére a megmaradt tojássárga.

Az elkészítés: liszt tálba szitál, közepébe mélyedés. Tej bögrében mikróban meglagyonsít, élesztő és méz belekever, 10 percig állni hagy. A liszthez jön a só és a tojásfehér + élesztős tejcsi, összekever és 8 perc alatt megdagaszt. (Kézzel!). Ezután 12 zsemlét formáz, tepsire rak (figyelem: a sütőpapírt be kell olajozni, különben nem jön le, tapasztalat). 30 percig langyos helyen pihentet, azután a tetejét beken a tojássárgával és szépen bemetszeget,  majd 200 fokos előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsüt. Késztermék:


Amíg a zsemlék süldögéltek fogtam a legnagyobb fazekat amink van, és családunk egyetlen profi tagjának (Öcsi szakács) útmutatásai alapján nekiláttam megfőzni a meglepi vacsi fénypontját, egy méretes füstölt csülköt. Nem bonyolult, csak kissé időigényes, viszont nem kell mellette álldogálni, megfő magától is! Lényeg: az első vizet a forrás után le kell önteni és tiszta hideg vizet önteni rá, innentől ca 1,5-2 óra, mérettől függően. A dolog lényege, hogy a megfelelő hentestől szerezzük be az alapanyagot!!!!

A csülökhöz illő köret - ami egyébként is egyesíti kedvesem két kedvencét- a juhtúrós sztrapacska tejföllel. Aki még nem próbálta, annak:

10 dkg füstölt szalonnát apró kockára vág és egy lábasban kiolvaszt. 50 dkg burgonya, hámozva, reszelve; kb. 30-35 dkg liszt, 2 tojás, só. Ezt összkever egy fakanállal, majd forrásban lévő vízbe szaggat, mint a nokedlit, galuskát kinek, hogy teteszik. Pár perc alatt megfő, (feljön a víz tetejére) és szűrővel átküldjük a finom szalonnazsírra. Jöhet rá a juhtúró (akinek ez nem jön be, lehet még tehéntúróval, káposztával), meg a tejföl.

Ezek után átadtam a terepet a konyhában (és csendben összeroskadtam a fotelban) a felmentő seregnek, aki brassói aprópecsenyét sütött ebédre + Öcsi elkészítette a világ legjobb, leghedonistább málnalevesét. Én nem vagyok leveses, de ebből egy fél liter meg se kottyan. Nagyon figyeltem, mert ő azután nem árul el szakmai titkokat ("csak jó pénzért").

Fogott egy csésze vizet és egy csésze cukrot, és ezt felforralta, amíg a cukor fel nem olvadt (fontos az 1/1 arány!). Beletett kb. 50 dkg fagyasztott málnát, és összetörte. Egy szűrőn gyorsan átnyomta, hogy a magokat eltávolítsa, és beletett kb. 40 dkg joghurtot és fél deci tejszínt, jött a rúdmixer, és már kész is volt!!! Finom, hideg, rózsaszín álom!!! Díszíthető pár szem félretett málnával, tejszínhabbal, de ez az adag azt már nem érhette meg!!! Ez a mennyiség kb. 6 adag lett volan, de én legalább 4 adagot tüntettem el egyedül!!! (na jó fél liter ma csúszott be ebédkor)

Nos azt gondolom, hogy a hét végéig már nem szükséges főzni, kitartanak a maradékok!!! (és szép csendben tovább hízunk)

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal
  • Rösti Rösti
  • Rillons d'anjou - zsírban sült malachús Rillons d'anjou - zsírban sült malachús

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr853424573

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard