Továbbra is maradnék a francia konyhánál, és leginkább a Francia piac receptjeinél.
Az úgy volt, hogy szombat hajnalban hagytam magam rábeszélni a piacra. Ez évente max. 2 alkalommal szokott előfordulni, egyszer amikor padlizsánszezonban becserkésszük a télire valót, meg egyszer véletlenül. Mivel a padlizsánnak még nem jött el a valódi ideje, így most csak szimplán anyai ármányról beszélhetünk. A mi piacunk állapota borzasztó. Egy ekkora városban, mint a miénk ez szégyen. Állítólag lesz valami fejlemény az ügyben, de addig is én inkább kapálgatom a kiskertemet, és nem vágyom olyasmire ami nincs benne, minthogy minden héten át kelljen élni ezt a rettenetet. Tömegnyomor, tülekedés mindenütt, és csak irigykedhetek, ha valahol jártamban-keltemben szép piacot, ne adj isten szép vásárcsarnokot látok, hogy nekünk ilyen sose lesz.
Ha már hagytam magam rászedni, gondoltam benézek a baromfi üzletbe, mert ott többnyire szokott lenni kacsahús, még inkább kacsacomb. Ebben legalább nem kellett csalódnom, sőt még kacsamáj is volt. Azonnal lecsaptam fél kilócskára, hogy kipróbálhassam a házi készítésű kacsamáj pástétomot. (nemrég vettem „boltit”, 10 dkg-ot 400 Ft-ért, ami hatalmas csalódás volt)
Ez a recept eredetileg csirkemáj pástétom gyanánt szerepelt a Francia piacban, de én gondoltam egy merészet, és mivel gyermekkorom óta függő viszony áll fent köztem és a kacsamáj között (nagyi sütött időnként kacsazsírban sült májat), megpróbálkoztam vele. Az eredmény engem igazolt! VIGYÁZAT! FÜGGÉST OKOZ!!!!
Hozzávalók: 50 dkg kacsamáj, 15 dkg vaj, 2 mogyoróhagyma (ha nincs két kicsi hagyma is megteszi), 2-3 gerezd fokhagyma, 0,75 dl vörösbor, 0,5 dl tejföl, só, bors.
Technológia: a vaj felét egy serpenyőben megolvasztom, és a megtisztított, feldarabolt májat 3-4 percig sütögettem benne. Ezután kiszedtem a májakat, és a helyükre érkezett a felaprított hagyma. 3-4 perc kevergetve sütögetést követően jött a felaprított fokhagyma 1 percre. Ezeket is kiszedtem egy szűrőlapát segedelmével, és a serpenyőbe öntöttem a bort, a tejfölt, jött a só és bors, kicsit kiforraltam a keveréket, és ezzel a tűzhelyet el is lehet zárni. Az összes hozzávalót (máj, hagyma, boros keverék) betöltöttem a turmixba, és 1-2 perc alatt krémesítettem. Egy (esetemben két) tálkába szedtem az egészet, és kicsit hagytam hűlni. Végül a megmaradt vajat felolvasztottam, és a pástétom tetejére csurgattam, majd ment a hűtőbe.
Tulajdonképp aprítással, sütéssel és mosogatással együtt is max. 20 percet vett igénybe. Kitűnő nyári vacsi lehet, hiszen gyorsan megvan (reggel gyorsan összedobható, estig meg szépen pihenhet a hűtőben), ami ebben a hőségben nem utolsó szempont. Friss kenyérrel, paprikával, paradicsommal…