Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Mézes sertésszűz

Mézes sertésszűz

›
Mézes sertésszűz

2006/9/22 : chilii Szólj hozzá!

Hogyan is kell tökéletesen időzíteni egy ünnepi ebédet? Úgy, hogy minden egyszerre legyen kész, és frissen tálalhassuk?

mezes_husi.jpg

Hogyan is kell tökéletesen időzíteni egy ünnepi ebédet? Úgy, hogy minden egyszerre legyen kész, és frissen tálalhassuk? Tényleg nehéz ügy, mert időnként velem is előfordul, hogy úgy  lefoglal egy-egy étel elkészítése, hogy a nagy koncentrálásban meg is feledkezem pl. a köret kérdéséről, és azután várni kell még, hogy megfőjön a krumpli/rizs.


Sokszor tapasztalom, hogy még a szakácskönyvek sem nyújtanak pontos útba igazítást. Pl: rögtön az elején begyújtatják a sütőt, aztán fél-egy órás pihenőt írnak elő a tésztának! Vagy éppen elfelejtik megemlíteni, hogy ha két dolgot párhuzamosan csinálunk (elvégre legalább 3  hely van tűzhelyen), akkor fél órával előbb lehet tálalni, és még sorolhatnám. Persze az is igaz, hogy többnyire csak egy-egy étel elkészítését ismertetik, és nem egy egész menüét összefoglalva.

Az biztos, hogy kell némi rutin ahhoz, hogy eltaláljuk a pontos időzítést, de azért nem lehetetlen feladat! Először is nem árt végig olvasni az egész receptet, akár többször is (néha én is elmulasztom, aztán meg jól meglepődöm menet közben).

Egy egész menü összeállításánál még precízebb tervezésre van szükség. Alaposan gondoljuk át, hogy mit fogunk főzni, van-e otthon hozzá minden (vészhelyzet esetén van-e kedves szomszédunk :o). Milyen folyamatok zajlanak majd a fazekakban és tepsikben, mert elég kínos tud lenni, ha a hús még nem sült meg, a piskótát meg már be kellene tolni, mert mindjárt összeesik!

Szóval alapos megfontolás után a következő vasárnapi menüt találtam ki (úgy is mint névnapi meglepit jóanyámnak):

- mézes sertés szűz
- pirított burgonya- mézen karamellizált lilahagyma lekvár.

 

Hozzávalók a húshoz: 1 db legalább 45 dkg-os sertés szűz, 2 ek méz, 2 ek dijoni mustár, 1 tk friss rozmaring, ½ tk friss kakukkfű, 1 evőkanál színes bors, 1 tk só + zsíradék a sütéshez (Norbisták lapozzanak, én most igazi ZSÍRT használtam!)

Hozzávalók a hagymalekvárhoz:
kb. 40 dkg lilahagyma, 2 ek méz, 1dl száraz vörösbor, 2 ek olaj, 3 ek balzsamecet, 1 ek barnacukor, só és bors.

 

Hozzávalók a körethez: apró szemű burgonya, só és zsíradék.

  

És íme az időzítés lépései, hogy minden egyszerre legyen kész, és mehessen az asztalra:

 

  1. Meghámoztam a szükséges mennyiségű krumplit és hideg vízbe tettem, hogy ne barnuljon meg,
  2. Bekapcsolam a sütőt, hogy előmelegedjen 220 fokra (ez nálam legalább 15-17 perc, villany sütő van),
  3. Megtisztítottam a hagymát és felszeleteltem,
  4. Megtisztítottam a húst a fölös részektől,
  5. Összevágtam a zöld fűszereket,
  6. Föltettem a krumplit főni (forrástól 12 perc kell neki)
  7. Összekevertem a mézet a mustárral és a zöldfűszerekkel és ebbe a pácba beleforgattam a husit,
  8. Mozsárban összetörtem a színes borsot, és összekevertem a sóval,
  9. Egy serpenyőben feltettem a zsírt a tűzre,
  10. A borsos keveréket szétterítettem egy deszkán, és beleforgattam a húst,
  11. A husi huppant a serpenyőbe, ahol 2-3 perc alatt minden oldalán megpirítottam egy kicsit,
  12. Husi áthuppant egy tepsire, és ment a már forró sütőbe 30 percre (nem vagyok híve az „angolos” véres húsoknak),
  13. Na most, ha ügyesek voltunk, akkor épp csörög az óra, hogy kész a krumpli, amit gyorsan le kell szűrni, és egy kicsit félre tenni, hogy szikkadjon,
  14. Serpenyőt elmosogattam azzal a pár edénnyel együtt ami eddig összegyűlt (ugye-ugye, ha menet közben mosogatunk, akkor a végén nem egy csatatérrel szembesülünk!)
  15. Ha 10 percet szántunk mosogatásra, akkor a husinak (és nekünk is) még épp 20 perc van hátra!
  16. És mostantól felgyorsultak az események, mert elővettem még egy serplit, és következett a 2 serpenyős felvonás:
  17. A hagymához járó 2 kanál mézet elkezdtem világos barnára karamellizálni,
  18. Amíg a méz barnul másik serpenyőben zsiradékot forrósítottam,
  19. 1. számú serpenyőbe a mézre, hagyma ráhelyez, 2-3 percig kavargatva pirít,
  20. 2. számú serpenyőbe a zsiradékra jön a krumpli,
  21. A hagymára ráönt a bor + ecet + olaj és 10 percen keresztül erős lángon főz (ha a nedvesség gyorsan párologna akkor egy kis vörösborral kell pótolni),
  22. Felváltva kavargattam a hagymát, és rázogattam a krumplis serpenyőt, hogy szépen piruljanak minden oldalukon.
  23. Amikor letelt a hagyma 10 perce, akkor az egy kanál barnacukorral, sóval és borssal ízesítettem, még egyszer megkavartam és kész.
  24. Mostanra kb. a krumpli is elég jól állt, és a húsnak is már csak percei voltak a sütőben, így gyorsan megterítettem.
  25. Mivel az egészben sült husiknak jót tesz pár perc pihi szeletelés előtt, ezért először a krumplit, lilahagymát rendeztem el a tányérokon, azután felszeleteltem a húst, elosztottam a tányérokon és meglocsoltam egy kis szafttal a tepsiből.

 

Mindez kb. 55-60 perc, igaz valóban intenzív terápia! Itt kell megjegyeznem, hogy nem árt néha alvállalkozót vagy teljesítési segédet alkalmazni (már akinek erre van lehetősége), én most a levest passzoltam át :o)!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Fetás brokkoli fasírt Fetás brokkoli fasírt
  • Szedres pite Szedres pite
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Torta gianduia piemontese Torta gianduia piemontese

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr363424516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard