Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Muszaka

Muszaka

›
Muszaka

2006/10/13 : chilii Szólj hozzá!

A görög konyha közismert finomsága

Gazdám nagy kedvence a Muszaka. Nem tudom, hogy az alábbi recept mennyire autentikus, de erre az ételre is igaz, ami a magyar gulyásra, hogy ahány ház, annyi szokás. Több receptet is megnéztem, mire ezt kikísérleteztem, így jutottam arra, hogy a padlizsán elég krémes besamel mártás nélkül is, úgyhogy én ezt simán kihagyom belőle. Nálam csak a húsmártás és az elősütött padlizsánkarikák kerülnek a tálba, és mondhatom senki sem panaszkodik.

 

Szóval először elkészítem a mártást, amihez lehetőleg vegyes darált húst használok (sertés+marha keveréket). 2 közepes vöröshagymát apróra vágok, és kevés olívaolajon megpárolom. Jöhet hozzá 2-3 gerezd fokhagyma gerezd a présből, és rá a kb. 60-70 dkg darált hús. Kicsit megpirítom a húst, jöhet rá a pirospaprika, száraz vörösbor (esetleg víz, de legalább 1 dl bort feltétlenül ajánlok bele) és KOTÁNYI Görög Fűszerkeverék, legalább 2 evőkanál. Én ha van kéznél, még ízesítem pirosarannyal, worchester szósszal (mondtam, hogy ez egyéni variáció) is.

Ja és a trükk, a görögök tesznek bele őrölt fahéjat is na nem sokat, csak egy késhegynyit. Ettől igazán pikáns és görögös lesz (elsőre nekem is meredeken hangzott, de kipróbáltam, és a fahéjat nem lehet kiérezni, szépen beolvad a harmóniába). Jön még bele egy doboz 40 dkg-os hámozott paradicsom konzerv, lehetőleg darabolt (ha ilyen nincs a közértben, akkor előbb mixerrel dolgozzuk el). Kóstolás, só és bors ízlés szerint (vigyázat, a fűszerkeverék és a pirosarany sós, ezért előbb kóstol, aztán sóz!) Főzögetem szépen lassan, amíg kellően besűrűsödik.

4-5 padlizsánt  fél-egy cm-es karikára vágok és lisztben megforgatok. (egyes vélemények szerint be kell sózni a szeleteket és 10-15 percig állni hagyni, majd leöblíteni róla a sós lét, hogy ne legyen keserű, de igazság szerint, nekem még sosem volt az, úgyhogy ezt is kihagyom, szerintem az a fontos, hogy friss, jó minőségű padlizsánt kell venni a piacon).  Nagyon kevés olajon (mintha palacsintát sütnénk) mind a két oldalát 1-2 perc alatt elősütöm a szeleteket.

Egy tűzálló tálba rétegezve lerakom a padlizsán karikákat és a húsos mártást. A tetejére reszelt sajtot teszek és a sütőben 25-30 perc alatt készre sütöm. Én általában fetát is keverek a reszelt sajtba, lévén, hogy kefalotiri  sajtot nem árul a sarki közért (csak tudnám miért hívják közértnek, ha nincs benne ami a köznek kéne).

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Vészhelyzeti banánkenyér Vészhelyzeti banánkenyér
  • Rösti Rösti
  • Sertéshús gesztenyével Sertéshús gesztenyével
  • Civet de senglar - Vaddisznóragu Civet de senglar - Vaddisznóragu
  • Rillons d'anjou - zsírban sült malachús Rillons d'anjou - zsírban sült malachús

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr1003424511

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard