Levendulás mézfagylalt: romantikusoknak és nem csak Micimackóknak :o)
Mostanában egyre-másra hallom, látom é s olvasom, hogy a legújabb „gasztrotrendi” a virág legelés. Jamie Olivertől Nigelláig mindenki arra buzdít minket, hogy tegyünk virágot a salátába, a sütire, díszítésnek vagy ízesítésül.
Azt, hogy a rózsaszirom, a muskátli, a borágó, a hajnalka, vagy a fűszernövények virága ehető, eddig is tudtam. De azt, hogy a levendula a molyok távoltartásán kívül másra is jó, azt csak nemrég olvastam a Zöldfűszerek a konyhaművészetben (Joanna Farrow) című könyvben. Így hát megdézsmáltam anyám ültetvényét, és nekiláttam a fagyinak. Az eredeti recept 6-8 személyre szólt, így a kísérleti jellegre, és létszámunkra való tekintettel csak fele adagot kevertem.

Hozzávalók (3-4 kíváncsi részére): 3 ek tiszta méz, 2 tojás sárgája, 1 ek keményítő, 4 levendula hajtás (a virágos része kell), 225 ml tej, 225 ml tejszín.
Ügymenet: Egy nagy tálba tettem a mézet, a tojások sárgáját, a keményítőt. A hajtásokról belecsipkedtem a virágokat a tálba, és egy kevés tejjel simára kevertem.
Egy lábasban felforraltam a maradék tejet, óvatosan folyton keverve a tojásos masszához adagoltam (lassan és óvatosan, nehogy a forró tej összekapja a tojást). Ezután az egész vissza zutty a lábasba, és folyton kevergettem, amíg be nem sűrűsödött. (forralni nem szabad!)A kész alapot ki kell hűteni. Erre legalkalmasabb a „hideg vizes lábfürdő :o), vagyis a kellően kisikált mosogatót bedugaszolom, kinyitom a hidegvizet, és kb. annyit engedek, hogy a lábaskám 2/3-ig érjen. Az elején kevergetni kell, nehogy megbőrösödjön a teteje, de pár perc múlva már magára hagyhatjuk.
Az előzetesen jól behűtött tejszínt felvertem, nem túl keményre, de azért hab állagúra. Végül a sárga krémet is óvatosan a habba kevertem.
Na itt jön az útelágazás: fagyigéppel rendelkező szerencsések az egyik irányba, én meg a másikba :o(. (egyenlőre!). A kész cuccot egy dobozban betettem a fagyasztóba, és néha átkavartam, hogy ne kristályosodjon ki.
Tapasztalatok: a végeredmény igen kellemes meglepetés! Egy romantikus pasztelsárga fagyi. A méz azon kívül, hogy sokkal egészségesebb mint a cukor (már ezért is szimpatikus volt a recept), finom aromát kölcsönöz a fagyinak. A levendulát jól érezni (többet semmiképp sem javasok bele, mint amennyi a reciben volt), semmihez sem tudnám hasonlítani.
Ha nem is lesz valakinek a kedvence, egyszer azért érdemes kipróbálni ebben a kánikulában!!!