Gombás palacsintametélt

Gombás palacsintametélt

Gombás palacsintametélt

 

Ez tényleg nem bonyolult recept, inkább összetett, mert először is sütni kell egy adag palacsintát, főzni egy adag spéci gombapaprikást, azután pedig a kettőt egyesíteni a sütőben.
gombaspalcsi.jpgA palacsinta sütés mesterségét én anno a Kétbalkezes kamaszlányok kézikönyvéből tanultam, és bár jó néhány év eltelt már, azóta is ezt a bevált receptet használom. 

 Hozzávalók a palacsintához: 20 dkg liszt, 2 tojás, 5 dl tej, 0,5 dl olaj, csipet só (és édes palacsintáknál egy csipet cukor, de ez most nem játszik), olaj a sütéshez ha nem teflonban bohóckodunk (igazi palacsintát csak igazi palcsisütőben lehet sütni és punktum!)

Valamint, amennyiben mód és lehetőség van rá, egy db teljesítési segéd vagy alvállalkozó. 

Amennyiben rendelkezésünkre áll teljesítési segéd, vagy alvállalkozó, akkor keverjük gyorsan össze a palacsinta tészta hozzávalóit, és nyomjuk a kezébe a serpenyőt.

Ha történetesen nem vagyunk abban a szerencsés helyzetben, hogy teljesítési segédet vagy alvállalkozót vonjunk be a munka ezen részébe, akkor megjegyzendő jó tanács, hogy a palacsintákat előre is el lehet készíteni, csak arra kell ügyelni, nehogy lába kéljen!!!

 Ha előállt a szükséges mennyiségű palacsinta (fenti adag egyébként kb. 20 db vékony palacsintát eredményez), akkor hozzá is kezdhetünk a gomba pörkölthöz. Ez is hagyományos módon készül némi extrával: 

Hozzávalók a gombapaprikáshoz
: 50 dkg csiperke gomba, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál pirospaprika, 1 zöldpaprika, 1 paradicsom, 1 teáskanál erőspista, só, bors, 1 csomó petrezselyemzöld, 1 evőkanál (rizs)liszt, 1 nagy pohár tejföl. 


Az elkészítés a szokásos: az összevágott hagymát zsiradékon aranybarnára pirítjuk, menet közben jöhet bele a felaprított fokhagyma, azután a pirospaprika, ici-pici víz (a zöldségek úgyis engednek vizet) zöldpaprika, paradicsom, ez ugye a pörkölt alap, amibe jön a felszeletelt gomba, és szépen kevergetve megpároljuk, amíg el nem fő róla a sok víz. Közben ízesítjük sóval, borssal, erőspistával. Végül jöhet az apróra vágott petruszöld, a liszt, megkavarjuk, beleöntjük a tejfölt, és tovább kevergetve besűrítjük.

Egyesítés: sütőt előmelegítjük; egy méretes kivajazott tűzálló tálat kivajazunk;  az ujjnyi vastag metéltre vágott palacsintát beleszórjuk. Szépen elrendezzük a tál alján, és betakarjuk a gombapaprikással. 200 fokos sütőben hagyjuk, hogy szerelemben egyesüljenek. (kb. 15-20 perc)

süti beállítások módosítása