Püspökkenyér

Püspökkenyér

Püspökkenyér

Amint azt a birsalmasajtos írásomban említettem, egyik kedvenc nagyiféle sütim  a püspökkenyér volt. Volt abban minden jó, piros alma-mogyoró, na jó mondjuk ezek pont nem, de apróra vágott étcsokoládé, dió, birsalmasajt és mazsola az igen.

Kep_340.jpg

Hozzávalók: 110g puha vaj, 200g porcukor, 6 tojás szétválasztva, 200g liszt, ½ csomag sütőpor, 2 cl rum, kb. 200g ez+az (vagyis ízlésünk szerint étcsokoládé, dió, birsalmasajt és mazsola, vagy dió, mandula, aszalt sárgabarack, ki mit szeret, összesen kb. 20 deka legyen, szépen apróra vágva)

Ügymenet: Először is felaprítom a belevaló csemegéket.

A puha vajat a cukor 1/3 részével habosra keverem, és egyesével hozzá dolgozom a tojások sárgáját, végül a rumot.

Egy másik tálban a tojások fehérjét habbá verem egy csipet sóval és a megmaradt cukorral. A hab 1/3 részét beledolgozom a vajas krémbe.

Ezen a ponton a gépet le is teszem, és előveszem a jól bevált ezer éves műanyag lapátomat. A liszthez keverem a sütőport és a csemegéket majd a megmaradt tojáshabbal felváltva 2-3 részletben gyors mozdulatokkal a vajas krémbe dolgozom. A lényeg, hogy a tojáshabot nem szabad „összetörni”, mert akkor kimegy belőle a levegő amit nagy nehezen belevertünk, és akkor az egész összeesik. Úgy is mondják, hogy alákeverjük, de ez nem túl magyaros, inkább beleforgatjuk, mintha piskótát készítenénk.

Papírral kibélelt 30 cm-es sütőformában 180 C fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütöm. Tűpróbával ellenőrzöm, majd kiborítom a formából, és éberen őrködöm, hogy mire kihűl ne csak a hűlt helyét találjam a konyhában!

süti beállítások módosítása