Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Krumplis-diós kenyér

Krumplis-diós kenyér

›
Krumplis-diós kenyér

2007/2/14 : chilii Szólj hozzá!

Nemrég láttam a tévében, hogy újból emelni akarják a kenyér árát. A híradás szerint a sima fehér kenyér árának „lélektani határa” 200.-Huf/kg körül van, így azon már nem nagyon mernek emelni. Cserébe az eddig is drágább magos, teljes kiőrlésű, netán rozsos kenyerek árát fogják nagyobb mértékben emelni. Vagyis az amiből ½ kg eddig is több, mint 300.-Huf volt (tehát 1 kg 600 forint felett volt), az majd még többe fog kerülni.

A problémám ezzel – persze azon túl, hogy ez az ár már most horror -, hogy nem csak az árak emelkednek, de a beltartalom is folyamatosan csökken, romlik. A legtöbb esetben nem is tudni milyen mesterséges állomány javító, térfogat növelő és íz fokozó izékkel tömik tele a méregdrága kenyeret. Ezért ha csak tehetem, inkább sütök otthon. Nem ördöngősség, nem kell hozzá semmi különös, még csak gép sem. A kenyérsütésben épp az a jó, hogy mivel kicsit masszívabb anyag, mint mondjuk a fánk, kalács vagy más kelt tészta, könnyen gyorsan össze lehet gyúrni, dagasztani. Mindössze 6-8 perc gyömöszkölés után szép, rugalmas tésztát kapunk.

Itt nálunk nem nagyon találni igazi pékséget, a legtöbb ember hiper/szupermarketekben, nagyobb üzletekben veszi a kenyeret. Ezekben az üzletekben legtöbbször vagy nincs igazi választék, vagy ha van saját sütöde, akkor a már említett „E vitaminokban” gazdag vacakok közül választhatunk.

Az igazi meglepetés akkor éri a gyanútlan lézengőt, ha betéved egy pékségnek álcázott üzletbe (ha már az eladó térben is elektromos „látvány kemence” fogad, akkor eleve tudható, hogy nincs pék, fagyasztott félkész anyagból dolgoznak) és szembesül az ottani árakkal!

Nyilván ha az ember olyan extra hozzávalókat is felhasznál, mint a kolozsvári szalonna, vagy dió, az megdobja a költségeket, de be kell látni, hogy ilyen kenyereket kereskedelmi forgalomban pont azért nem kapni, mert ki sem mernék írni az árát. (nyilván tőlünk szerencsésebb történelmi fejlődésű városokban vannak spéci helyek, ahol ki merik írni, de mint mondottam volt, nálunk ilyen nem van)

Mostanában két új kenyeret fejlesztettem, egy rozsosat tökmaggal, tökmagolajjal, és egy krumplis-diósat tönköly liszttel. (igen, tudom az ilyen lisztek drágábbak, de egy-egy kenyérhez ezekből csak 15-20 dkg-ot használok, így egy csomag 5-6 db kb. 75 dkg-os kenyérhez elegendő)

 
Hozzávalók 1 db kb. 75 dkg-os krumplis-diós kenyérhez: 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt, 35 dkg BL 80-as liszt (ha nem jutunk el a metróba, akkor a sima BL 55-ös is jó), 4 dkg burgonyapehely, 1 csomag szárított élesztő (7g), 0,5 dl tej, 2,5 dl víz, 1 kk só, 1 kk cukor, egy marék enyhén megpirított durvára vágott dió.  
Technológia: az élesztőt a langyos tejben elkeverem és 10 percre félre teszem (huzat mentes, langyos helyre). Ezalatt kimérem a többi hozzávalót, a diót száraz serpenyőben megpirítom és durvára aprítom. A száraz hozzávalókat (a dió kivételével) egy nagy tálban elkeverem, hozzá öntöm a kissé felfutatott élesztőt, a langyos vizet és kb. 5 percig gyúrom-dagasztom, majd  legvégül beledagasztom a diót is. Letakarva, langyos helyen kb. 1 órát kelesztem. Ha már jól megnőtt, óvatosan még egyszer átgyúrom, megformázom és sütőpapírral bélelt sütőlapra helyezem. 20-30 perc pihenő után bevagdosom a tetejét (nem szabad túl mélyen, mert szétnyílhat sütés közben) és mehet az előmelegített 190C fokos sütőbe. Nagyjából 50-60 perc alatt sül meg. Én egy csésze vizet is szoktam tenni a sütőbe, mert állítólag jót tesz. A sütés utolsó 10 percében vizes ecsettel át szoktam húzni.

(fotó sajna most nem készült, mert túl gyorsan párolgott) (további kenyér receptek a pékség címke alatt!)
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pizzoccheri alla valtellinese Pizzoccheri alla valtellinese
  • Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel Joghurt mousse bogyós gyümölcsökkel
  • Szedres pite Szedres pite
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr873424480

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard