Én eredetileg a NOVA Szakácskönyvek sorozat Szárnyasok című darabjában találtam rá, és igazán nagy különbséget nem véltem felfedezni közöttük, kivéve, hogy kedvenc világjáró szakácsom természetesen tejszínnel készíti a mártást (vigyáz az alakomra!), míg a novás receptben tejföl szerepel. Azért, hogy a kecske is jóllakjon, de a káposztából is maradjon, én fele-fele arányban kevertem a tejfölt és a tejszínt.
Hozzávalók: 1 jérce ( kb. 1,5 kg 8 részre vágva, de én csak combból és esetleg mellből szoktam főzni), 10 dkg vaj, 15 dkg apró hagyma (mogyoróhagyma híján én negyedekre vágott vöröshagymát használtam) 3 gerezd fokhagyma, só, bors, 5 dl rizling (természetesen kizárólag száraz bor jöhet számításba!!!) 25 dkg gomba, 1 púpozott evőkanál liszt, tárkony, petrezselyemzöld, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl.
Ügymenet: egy nagy serpenyőben kb. 5 dkg vajon megpirítom a csirkedarabokat és a hagymát, ez úgy 6-8 perc. Hozzáadom az összezúzott fokhagymát, sózom, borsozom, majd ráöntöm a finom rizlinget, lefedem és 20-25 percig párolom, majd leveszem a fedőt és 10 percig erős lángon forralom.
Amíg a csirke párolódik, addig a gombát megtisztítom és negyedekbe vágom. A megmaradt 5 dkg vajon megpirítom őket, majd rászórok egy púpozott evőkanál lisztet, és jól elkeverem (a lisztnek is meg kell egy kicsit pirulni, hogy majd a mártást besűrítse).
Kiszedem a csirkéket az edényből, és félreteszem, a gombát a boros cucchoz adom, fűszerezem apróra vágott petrezselyemmel, tárkonnyal, sóval, borssal, hozzáöntöm a tejföl-tejszín keveréket, összeforralom és visszateszem a csirkedarabokat a kész mártásba.
Abban persze igaza van Floydnak, hogy tanyasi csirkéből és vadon szedett gombából sokkal jobb lenne, de azért így is nagyon finom. Mivel most volt otthon szárított erdei gombakeverék, került az is a serpenyőbe, hát el nem rontotta az biztos J!
Rizlinges csirke
Amikor először főztem ezt a finomságot, azt gondoltam, hogy ez bizony Keith Floydnak is nagyon ízlene, hiszen az illatától már főzés közben mámoros hangulatba kerülhet a szakács! Így azután nem is lepett meg nagyon, hogy pár éve, mikor a Floyd főz című könyvét lapozgattam a karácsonyfa alatt, ott volt benne ennek az ételnek a „Floydos” változata.
Szólj hozzá!
A bejegyzés trackback címe:
https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr423424474
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
Nincsenek hozzászólások.