Régóta terveztem már kipróbálni ezt a torta receptet, és most a négy napos ünnep alatt végre akadt is időm rá. Ilyenkor tavasszal egyébként sem árt ellenőrizni a hagyma készleteket a pince mélyén, mert a kis hamisak érzik ám a tavaszt, és hajtanak! Kiszedtem hát a renitenseket (ők megpucolva „újhagymaként” végzik egy másik ételben), és a még téli szunyókálásban lévőkből használtam fel néhányat.
Hozzávalók a tésztához: 250g liszt, 175g vaj, 2 tojássárgája, csipet só.
Hozzávalók a töltelékhez: 50g vaj, 2ek olívaolaj, 400g finomra szeletelt hagyma, 120ml tejszín, 2 tojás, ½ kk őrölt szerecsendió, só, bors.
Ügymenet: a tészta hozzávalóiból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrtam (azért fontos a gyorsaság és a hideg alapanyagok, hogy a vaj nehogy megolvadjon menet közben), és letakarva fél órára a hűtőbe tettem.
Ezalatt a hagymákat megtisztítottam és vékonyan felszeleteltem (ennél a mennyiségnél már nem árt bevetni a gépesített hagymaszeletelő hadosztályt), majd egy nagy serpenyőben összemelegítettem az olajat és vajat, majd puhára pároltam benne a hagymaszeleteket (ez nem kevés idő, legalább 20 perc!)
A tésztát vékonyra nyújtottam, majd kibéleltem vele egy kivajazott-lisztezett pite formát (azon szerencsések, akik rendelkeznek kivehető aljú formával, kérem ne rejtsék előlem véka alá a beszerzési forrást :). 200 C fokra előmelegített sütőben 20 percig elősütöttem (vakon kéne, tehát sütőpapírral letakarni és babot szórni rá, de én nem vagyok ilyen precíz, szóval csak villával megszurkáltam az alját és kész), majd elosztottam rajta a megpárolt hagymát. A tejszínt elkevertem a tojásokkal, ízesítettem a fűszerekkel (kicsit több sót is elbírt volna, mint amennyit én tettem bele, de ez ízlés dolga), majd a tésztára öntöttem. 180 C fokra mérsékeltem a sütő hőfokát és 25-30 percig sütöttem.
Eredeti recept: Joanne Harris: A Fancia konyha