Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

VKF VII. Görög finomságok

VKF VII. Görög finomságok

›
VKF VII. Görög finomságok

2007/8/03 : chilii Szólj hozzá!

Amikor kitaláltam a VKF VII. fordulójának témáját, már tudtam, hogy én a görög konyha háza táján fogok settenkedni. Kétszer jártam eddig görög földön, utoljára - ha nem is tegnap, de már ebben az évezredben :). Annak ellenére, hogy nem kedvelem a tengeri kütyüket mégis számtalan finomságot találtam a hangulatos kis tavernákban, így hát importáltam is egy szakácskönyvet, hogy itthon is elkészíthessem az ott megismert ételeket.



Mivel nemrégiben egy kisebb társaságot kellett vendégül látnom, remek alkalmam nyílt, hogy megfőzzem a VKF-re szánt ételeket. Készült egy nagy tál görög saláta:


 
 
 

Vegetáriánus vendégünk részére egy „Imám öröme” nevű töltött padlizsánt készítettem. Az étel elnevezése elég törökös :), de figyelembe véve a nekik jutott 400 éves török megszállást, nem csoda, hogy vannak közös receptjeik. (ez a recept a fenti magánimport könyvből származik)


 

 

Húsevők részére készült a fő atrakció, a Pastitsio. Ez az étel a görögök válasza az olaszok lasagne nevű finomságára! Tulajdonképp, ha jól belegondolok nem is olyan meglepő, hogy a földközi tenger országainak konyhája mennyire hasonlít egymásra.  A derék hajós emberek körbe-körbe hajókáztak, adtak, vettek, cseréltek, néha elfoglaltak, leigáztak, és természetesen vitték magukkal gasztronómiai szokásaikat. Az évszázadok során aztán szépen keveredtek az alapanyagok, fűszerek, elkészítési módok, szóval az ÍZEK! Nyilván az sem lehet a véletlen műve, hogy ez a két étel szinte azonos, de szerencsére ott az a “szinte”!!!


 
 

Itt is van tészta, csak épp nem kinyújtott tésztalapokból áll, hanem rövid csőtésztából (tekintve a lasagne lapok irreálisan magas árát, ezt nem is bánom!), ebben is van húsos mártás, de itt fahéj és köménymag is kerül bele. Azután ebbe is kell besamel, de ezúttal a tej felét joghurtra cseréljük, végül sajtot is reszelünk rá, csak nem parmezánt, hanem Kefalotirit (már persze azok a szerencsések, akik be tudják szerezni). Több recept áttanulmányozása után alakítottam ki az én verziómat, ami nem biztos, hogy tökéletesen autentikus, viszont biztos, hogy finom! Itt is érvényes, hogy ahány ház, annyi pastitsio!

Hozzávalók: 1 csomag rövid makaróni tészta, kb. 50 dkg darált marhahús , 1 doboz (400g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv, 1 nagy fej finomra vágott hagyma, 2 zúzott fokhagymagerezd, 2 dl száraz vörösbor (hát tulajdonképp találtam olyat is, amibe húslevest használtak, de vizet semmiképp se használjunk, azt öntsük a virágokra!!!), 1 apróra kockákra vágott sárgarépa, olíva olaj, fűszerek: 1 tk őrölt fahéj, 1 tk őrölt kömény, és görög fűszerkeverék (a tuti görög hatás jegyében :) bár Kotányiék még mindig nem jelentkeztek, hogy szponzorálnának) a tejmártáshoz pedig: 5 dkg vaj, 4 dkg liszt, 125 ml tej, 125 ml natúr joghurt, só, bors, 15-20 dkg reszelt sajt.

Ügymenet: Mindent a szokásos módon készítettem. Az olíva olajon megpároltam a hagymát, hozzá adtam a fokhagymát, sárgarépát, majd a darált húst. Addig kevergettem, amíg a hús kifehéredett. Ekkor felöntöttem a borral, paradicsommal, és befűszereztem. Kis lángon, időnként kavargatva pároltam, a végén még egyszer megkóstoltam és igazítottam a fűszerezésen. Miközben a húsmártás készült, vizet forraltam a tésztának, és a dobozon lévő utasítás szerint megfőztem.

Mivel a tészta magától is megfő, és a húst sem kell folyamatosan keverni, feltettem egy lábast a tejmártásnak is. Ehhez a vajat megolvasztottam, a lisztet 1 percig pirítottam benne, majd levettem a tűzről. Fokozatosan adagoltam hozzá a tejet (na ezt viszont keverni kell rendesen!), a joghurtot és visszatettem a tűzre. Kis lángon főztem pár percig, amíg be nem sűrűsödött, belekevertem a sajt felét, sóztam, borsoztam. Így végül minden egyszerre lett kész, lehetett is rétegezni egy tűzálló tálba (vagy két kisebbe). 

Alulra a tészta fele került, rá a hús, majd megint tészta, a hús másik fele, aztán a maradék tészta. Végül ráöntöttem a besamelt és megszórtam a maradék sajttal. 200 C fokos sütőben 35-40 percig sütöttem.

Desszertek tekintetében legtöbbször a baklava jut eszébe az embernek a görög konyháról, de ennek házi elkészítésére nem vállalkoztam. Eddigi tapasztalataim alapján ez a szirupos, rettenetesen édes nyalánkság rajtam kívül keveseknek jön be igazán, ezért ha már nagyon kívánom, akkor készen szoktam venni (az utcában lévő arabtól). Találtam azonban a neten egy Niggelától származtatott baklava muffin receptet, amire most idő hiányában nem kerülhetett sor, de hamarosan kipróbálom!
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Cukkínis sütemény Cukkínis sütemény
  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal
  • Civet de senglar - Vaddisznóragu Civet de senglar - Vaddisznóragu
  • Agnolotti ricottával töltve Agnolotti ricottával töltve

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr413424439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard