Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

VKF VIII: Mit is főz a hogy is hívják???

VKF VIII: Mit is főz a hogy is hívják???

›
VKF VIII: Mit is főz a hogy is hívják???

2007/9/03 : chilii Szólj hozzá!
Igaz ugyan, hogy augusztusban pihent egy kicsit a blog, de azért nem vonultam ki teljesen a konyhából. Kipróbáltam egyet s mást, főleg olaszos dolgokat. Így került sor Nemisbéka tiramisujára, Mamma szarvasragujához én is polentát készítettem, Fakanál spagetti szósza is ott csücsül már a kamra polcán (bár ezt teljesítési segédem követte el), Nigella nyári könyvéből a fokhagymás-chilis spagetti pedig (időnként DolceVitásan parmezánnal) olyannyira befészkelte magát az étlapra, hogy hét nem múlhat el nélküle. Jamie Norma módra készített spagettijének is eljött az ideje, hiszen most érnek a leggyönyörűbb padlizsánok.


Ebből persze még nem következik azonnal, hogy kinek a bőrébe is kellene belebújnom, de véletlen utamba sodort egy csomag valódi kerekszemű puding, vagy más néven rizottóhoz való rizst. Ekkor jutott eszembe ez a finomság, aminek a receptjét réges-régen jegyzeteltem le egy Spektrumos sorozatból, az Édes utazásokból. Egy kedves, kicsit duci (de ettől hiteles) hölgy járta a világot, és bemutatott jó néhány finomságot. Abban az időben még megvolt a csatornának az a jó szokása, hogy a recepteket feltette a honlapjára és a teletext-re is, kár, hogy mára ez elveszett!!!

Torta di riso, olasz rizstorta:



Alkatrészek: 12 dkg rizsliszt, 13 dkg sima liszt, 5 dkg darált mandula (eredetileg pisztácia), 7 dkg barnacukor, 10 dkg cukor, 22 dkg vaj, 2 tojás, 7,5 dl tej, 16 dkg kerek szemű rizs, só, 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 2 ek durvára aprított mandula, ½ kk őrölt fahéj, ½ kk őrölt szerecsendió.

Ügymenet: a kétféle lisztből, barnacukorból, darált mandulából, 12 dkg vajból és 1 tojásból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam, és fóliával letakarva betettem a hűtőbe pihenni.

A rizst a tejjel és csipet sóval időnként megkavarva addig főztem amíg a rizs meg nem puhult. (nem kell teljesen besűrűsödnie, híg tejberizst kell kapnunk!!!) Levettem a tűzről, és egy kicsit félretettem hűlni. Kb. 10-15 perc múlva belekevertem a 4 tojás sárgáját,  5 dkg vajat, 7,5 dkg cukrot, a citromhéjat, durvára darabolt mandulát és a fűszereket.

Ezután elővettem a tésztát, kinyújtottam, és kibéleltem vele egy 24 cm-es kapcsos tortaformát. (Először rányomtam egy kicsit a formát a tészta közepére, ezzel kijelöltem a kört. Az így kapott kört késsel kivágtam és a sodrófa segítségével belepottyantottam a formába, majd a maradék tésztából csíkokat vágtam és odanyomkodtam a forma oldalához.) 

A recept nem írja elő a vakon sütést, de mivel a tejberizses töltelék elég híg, féltem, hogy nem sül meg a tészta alsó része. Cserébe tovább nehezíti a dolgot, hogy mivel itt elég magas tészta peremről van szó, félő, hogy az elősütéskor lecsúszik a tészta a forma oldaláról. Végül Jamie fagyasztós trükkje vált be. A kibélelt formát 10 percre betettem a fagyasztóba, majd onnan gyorsan a forró sütőbe, oda is 10 percre.

Addig, amíg a tészta elősült, megolvasztottam a megmaradt 5 dkg vajat, belekevertem a megmaradt 1 egész tojást és a szintén megmaradt 5 dkg cukorot.

A kissé elősütött tésztakosárba beletöltöttem a fűszeres tejberizst, a tetejére simítottam a tojásos-vajas-cukros masszát, és betettem a sütőbe. 180 C fokon 50-60 perc kell neki. A rizses töltelék teljesen meg fog szilárdulni, így kihűlés után könnyen szeletelhető, de mégis finom és krémes marad.

A szeder öntet már saját fejlesztésem. Ehhez kb. 3 bögre szedret átpasszíroztam (beismerem gyümölcscentrifugát használtam) és ízlés szerinti mennyiségű (vagyis nem mértem meg ) cukorral 2-3 percig forraltam.

Remélem elég olaszosra sikeredett :)

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal
  • Rösti Rösti

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr23424435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard