Ebből persze még nem következik azonnal, hogy kinek a bőrébe is kellene belebújnom, de véletlen utamba sodort egy csomag valódi kerekszemű puding, vagy más néven rizottóhoz való rizst. Ekkor jutott eszembe ez a finomság, aminek a receptjét réges-régen jegyzeteltem le egy Spektrumos sorozatból, az Édes utazásokból. Egy kedves, kicsit duci (de ettől hiteles) hölgy járta a világot, és bemutatott jó néhány finomságot. Abban az időben még megvolt a csatornának az a jó szokása, hogy a recepteket feltette a honlapjára és a teletext-re is, kár, hogy mára ez elveszett!!!
Torta di riso, olasz rizstorta:

Alkatrészek: 12 dkg rizsliszt, 13 dkg sima liszt, 5 dkg darált mandula (eredetileg pisztácia), 7 dkg barnacukor, 10 dkg cukor, 22 dkg vaj, 2 tojás, 7,5 dl tej, 16 dkg kerek szemű rizs, só, 4 tojássárgája, 1 citrom reszelt héja, 2 ek durvára aprított mandula, ½ kk őrölt fahéj, ½ kk őrölt szerecsendió.
Ügymenet: a kétféle lisztből, barnacukorból, darált mandulából, 12 dkg vajból és 1 tojásból gyors mozdulatokkal tésztát gyúrtam, és fóliával letakarva betettem a hűtőbe pihenni.
A rizst a tejjel és csipet sóval időnként megkavarva addig főztem amíg a rizs meg nem puhult. (nem kell teljesen besűrűsödnie, híg tejberizst kell kapnunk!!!) Levettem a tűzről, és egy kicsit félretettem hűlni. Kb. 10-15 perc múlva belekevertem a 4 tojás sárgáját, 5 dkg vajat, 7,5 dkg cukrot, a citromhéjat, durvára darabolt mandulát és a fűszereket.
Ezután elővettem a tésztát, kinyújtottam, és kibéleltem vele egy 24 cm-es kapcsos tortaformát. (Először rányomtam egy kicsit a formát a tészta közepére, ezzel kijelöltem a kört. Az így kapott kört késsel kivágtam és a sodrófa segítségével belepottyantottam a formába, majd a maradék tésztából csíkokat vágtam és odanyomkodtam a forma oldalához.)
A recept nem írja elő a vakon sütést, de mivel a tejberizses töltelék elég híg, féltem, hogy nem sül meg a tészta alsó része. Cserébe tovább nehezíti a dolgot, hogy mivel itt elég magas tészta peremről van szó, félő, hogy az elősütéskor lecsúszik a tészta a forma oldaláról. Végül Jamie fagyasztós trükkje vált be. A kibélelt formát 10 percre betettem a fagyasztóba, majd onnan gyorsan a forró sütőbe, oda is 10 percre.
Addig, amíg a tészta elősült, megolvasztottam a megmaradt 5 dkg vajat, belekevertem a megmaradt 1 egész tojást és a szintén megmaradt 5 dkg cukorot.
A kissé elősütött tésztakosárba beletöltöttem a fűszeres tejberizst, a tetejére simítottam a tojásos-vajas-cukros masszát, és betettem a sütőbe. 180 C fokon 50-60 perc kell neki. A rizses töltelék teljesen meg fog szilárdulni, így kihűlés után könnyen szeletelhető, de mégis finom és krémes marad.
A szeder öntet már saját fejlesztésem. Ehhez kb. 3 bögre szedret átpasszíroztam (beismerem gyümölcscentrifugát használtam) és ízlés szerinti mennyiségű (vagyis nem mértem meg ) cukorral 2-3 percig forraltam.
Remélem elég olaszosra sikeredett :)