Annak idején, amikor már megtanultunk olvasni, a tanító nénik elvittek minket látogatóba a városi könyvtárba. A kirándulás elég hangulatosra sikeredett, a mai napig emlékszem arra, ahogy a gyermekkönyvtárban ücsörgünk törökülésben a szőnyegen és valaki a Bóbitát meséli.
Nekem nagyon tetszett a könyvtár, rögvest kértem is otthon 5 forintot beiratkozásra. Merthogy akkoriban öt forint volt az éves tagdíj (vagy valami hasonló összeg 1 és 5 között). Jártam is rendszeresen, hordtam haza az izgalmas mesekönyveket, de ezeket hamar kinőttem, és kíváncsian kezdtem kutakodni a nagyobbak részlegén. Ott fedeztem fel egy polcot telis-teli szakácskönyvekkel, valószínűleg akkor pecsételődött meg a sorsom :). Ott akadt a kezembe először Maria Hajkova Édeskönyv című remeke, amiért gyakran még késedelmi pótlékot is fizetnem kellett. Szerencsére ez az áldatlan állapot nem tartott sokáig, mert egyszer csak újból kiadták a könyvet, és akkor anyukám kapott egy saját példányt, merthogy abban az időben én még csak kuktáskodtam a konyhában.
Ebből a könyvből való ez a kelt mákos kuglóf recept, amit anyu jó sokszor megsütött, mert nagyon szerettük. Az idei adventre azt találtam ki, hogy minden hétvégén sütök egy kelt kalácsot, és bár kimaradtam a múltkori VKF-ből, ezzel az első vasárnapra választott mákos sütivel most pótolom az elmulasztott feladatot is. Egyéként a következő hétvégére egy mogyorós kalácsot tervezek, utána pedig egy panettonét, már amennyiben megtalálom a tökéletes receptet.
Hozzávalók a tésztához: 30g élesztő, 1,5 dl tej, 2 kk cukor, 60g vaj, 60g porcukor, 1 cs vaníliás cukor, 2 tojássárgája, 600g féldarás liszt*, csipet só, 2 dl tej.
*ezt a féldarás lisztet sosem tudtam megfejteni, fele rétes, fele sima lisztet használtam.
Hozzávalók a töltelékhez: 2 dl tej, 100g cukor, 200g darált mák, reszelt citromhéj, 50g mazsola, 1 kk fahéj (opcionális). (így utólag több is elfért volna benne)
Ügymenet: a 1,5 dl tejet meglangyosítottam, belekevertem 2 kk cukrot, belemorzsoltam az élesztőt, és langyos helyre tettem, hogy kissé felfusson.
Addig is a cukrot, a vaníliás cukrot és a vajat habosra kevertem, majd beledolgoztam a tojássárgáját. Ekkor a habverőt dagasztókarra cseréltem, a masszához adtam az időközben felfutott élesztőt, a lisztet és a tejet. Néhány perc alatt szépen kidolgoztam a tésztát, majd letakarva langyos helyen duplájára kelesztettem (kb. 1 óra).
Amíg a tészta pihent, elkészítettem a tölteléket. Felforraltam a tejet, és ráöntöttem a cukorral elkevert mákra, majd citromhéjjal ízesítettem, hűlni hagytam.
A megkelt tésztát lisztezett deszkán átdolgoztam, kinyújtottam, és rákentem a tölteléket. Feltekertem a tésztát, és a kikent, kilisztezett koszorúformába igazgattam. Letakarva ismét hagytam kelni, majd előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 1 órán keresztül sütöttem. Azért lett most koszorú formája, mert muszáj volt felavatnom a szép új formámat :).