Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

VKF XIV. Magyarosch

VKF XIV. Magyarosch

›
VKF XIV. Magyarosch

2008/4/07 : chilii Szólj hozzá!

Hogyan tehet eleget az ember lánya az e havi VKF  feladatnak, ha a húsvét elmúltával mégsincs kedve pörköltet főzni? Mert mi az ami széles-e hazában magyarochabb lenne? Gulasch? Nem, nem, valami eredetibb ötlettel kell itt előállni, de úgy, hogy azért mégse kelljen betenni a lábamat a henteshez!!!


De mi legyen az? Mert bármit vettem is górcső alá, ha kissé jobban megkapirgáltam mindig kiderült a turpisság! Nem is magyar, ami annak látszik! Sőt! Semmi sem az ami annak látszik! Hosszas fejtörést követően („Micimackó gondolj, gondolj!!!”) arra jutottam, hogy - tőlem meglepő módon :) - desszert kategóriában kell valamit előadnom. Ezen a téren azért találtam  egyet és mást, de végül mégis úgy döntöttem, hogy a szerintem leghungarikumabb hungarikumot kell bevonnom az akcióba! A TOKAJIT! És nem csak kíséretként, hanem hozzávalóként! Mégpedig úgy, hogy az osztrák cukrászat  remekét, a Sacher tortát bolondítottam meg egy kicsit.

Egyszer volt szerencsém részt venni Tokajban, a Disznókő Pincészet ünnepi partiján,

amit abból az alkalomból adtak, hogy abban az évben ők kapták meg az év pincészete megtisztelő címet. Válogatott finomságok kerültek ott nem csak a poharakba, de a tányérokra is! Ott kóstoltam ezt a mesés finomságot, amiben az alkalomhoz illően a ház mesés aszú borát rejtették el furfangos módon. A sárgabarack lekvárba apróra vágott, aszúba áztatott aszalt sárgabarackot kevertek. Ez az ötlet ugyan nem felel meg a mostani szigorú nulltoleranciás előírásoknak, de én nem vezetek :) !

Ezt a tortát évek óta ezen recept alapján sütögetem, és nagyon bevált. Tekintve azonban, hogy a forrás megszűnt (átalakult), itt az ideje, hogy ide is beírjam, sosem tudni, hátha elvész a papír!



Hozzávalók a tortához: 130 g vaj, 110 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, 6 tojás, 130 g étcsokoládé, 130 g liszt (én szoktam bele tenni egy mokkáskanál sütőport is tenni).

Hozzávalók a mázhoz: 200 g cukor, 100 ml víz, 150 g étcsokoládé.


„Töltelék”: sárgabaracklekvár (eredetileg 200 g , de ezt nem szoktam csak szemmértékkel adagolni), extra hozzávaló: 1 marék apróra vágott, tokaji aszúba áztatott aszalt sárgabarack (nálam kb. 4-5 órán át ázott, de akár egy egész nap sem árthat neki).

Ügymenet: először is gőz fölött megolvasztottam a csokoládét. A puha vajat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral. Ez még géppel is legalább 5-6 perc! Jó alaposan ki kell keverni a masszát, minél több levegő kerül bele, annál finomabb lesz. Egyesével hozzá adagoltam a tojások sárgáját, majd a langyos csokoládét. Időközben teljesítési segédem kemény habbá verte a tojások fehérjét. A lisztet beleszitáltam a tojássárgájás masszát tartalmazó tálba (a szitálás azért is fontos, hogy ez által is lazítsuk a tésztát), hozzáadtam a kemény tojáshabot, majd kézi keverőlapáttal óvatosan összeforgattam az egészet. Nagyon óvatosan kell dolgozni, hogy minél több levegő maradjon a masszában. A tésztát sütőpapírral bélelt 26-cmes kapcsos tortaformába simítottam, és a 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megfelelően átsült-e.

A süteményt rácsra borítva hagytam kihűlni, majd óvatosan kettévágtam. A házi sárgabaracklekvárt én rúdmixerrel szoktam kisimítani. A lekvár kb. felét az alsó tortalapra kentem, majd egyenletesen elrendeztem rajta a lecsöpögtetett aszalt barackot. Ráhelyeztem a felső lapot, majd kicsit lenyomkodtam, hogy szeleteléskor ne peregjen szét. A maradék sárgabaracklekvárral bekentem a torta külsejét.

A máz elkészítése igényel némi ügyességet, de nem boszorkányság, és valóban megéri bíbelődni vele, mert nagyon finom, vastag bevonat lesz belőle, ami ráadásul napokig frissen tartja a tésztát.

A vízből és a cukorból szirupot főztem. Szerintem 3-4 forralás perc elég neki, ennyi idő alatt épp elég sűrű lesz. Félretettem, hogy langyosra hűljön. Amíg a szirup pihent, addig gőz fölött megolvasztottam a csokoládét. A sarkalatos pont a két matéria egyesítése, ami akkor a legoptimálisabb, ha közel egyformán langyosak. Ha a máz mégsem lenne elég folyékony, akkor egy kanál vizet kell még hozzáadni. Ezzel a mázzal bevontam a tortát, a maradék mázat pedig rácsorgattam a tetejére dekoráció gyanánt.

Tálaláskor (sok-sok) egy kevés enyhén cukrozott tejszínhabot kínáltam hozzá.

Halász Zoltán: Ínyencek könyve

u.i.: ha éppen nincs kéznél aszú meg aszalt sárgabarack, akkor egy kis valódi sárgabarack pálinkával szoktam a lekvárt kikeverni, ami szintén hungarikum!!!!

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pesztós babka Pesztós babka
  • Cukkínis sütemény Cukkínis sütemény
  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Szedres pite Szedres pite
  • Sertéshús gesztenyével Sertéshús gesztenyével

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr693424401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard