Hogyan tehet eleget az ember lánya az e havi VKF feladatnak, ha a húsvét elmúltával mégsincs kedve pörköltet főzni? Mert mi az ami széles-e hazában magyarochabb lenne? Gulasch? Nem, nem, valami eredetibb ötlettel kell itt előállni, de úgy, hogy azért mégse kelljen betenni a lábamat a henteshez!!!
amit abból az alkalomból adtak, hogy abban az évben ők kapták meg az év pincészete megtisztelő címet. Válogatott finomságok kerültek ott nem csak a poharakba, de a tányérokra is! Ott kóstoltam ezt a mesés finomságot, amiben az alkalomhoz illően a ház mesés aszú borát rejtették el furfangos módon. A sárgabarack lekvárba apróra vágott, aszúba áztatott aszalt sárgabarackot kevertek. Ez az ötlet ugyan nem felel meg a mostani szigorú nulltoleranciás előírásoknak, de én nem vezetek :) !
Ezt a tortát évek óta ezen recept alapján sütögetem, és nagyon bevált. Tekintve azonban, hogy a forrás megszűnt (átalakult), itt az ideje, hogy ide is beírjam, sosem tudni, hátha elvész a papír!
Hozzávalók a tortához: 130 g vaj, 110 g cukor, 1 cs vaníliás cukor, 6 tojás, 130 g étcsokoládé, 130 g liszt (én szoktam bele tenni egy mokkáskanál sütőport is tenni).
Hozzávalók a mázhoz: 200 g cukor, 100 ml víz, 150 g étcsokoládé.
„Töltelék”: sárgabaracklekvár (eredetileg 200 g , de ezt nem szoktam csak szemmértékkel adagolni), extra hozzávaló: 1 marék apróra vágott, tokaji aszúba áztatott aszalt sárgabarack (nálam kb. 4-5 órán át ázott, de akár egy egész nap sem árthat neki).
Ügymenet: először is gőz fölött megolvasztottam a csokoládét. A puha vajat habosra kevertem a cukorral és a vaníliás cukorral. Ez még géppel is legalább 5-6 perc! Jó alaposan ki kell keverni a masszát, minél több levegő kerül bele, annál finomabb lesz. Egyesével hozzá adagoltam a tojások sárgáját, majd a langyos csokoládét. Időközben teljesítési segédem kemény habbá verte a tojások fehérjét. A lisztet beleszitáltam a tojássárgájás masszát tartalmazó tálba (a szitálás azért is fontos, hogy ez által is lazítsuk a tésztát), hozzáadtam a kemény tojáshabot, majd kézi keverőlapáttal óvatosan összeforgattam az egészet. Nagyon óvatosan kell dolgozni, hogy minél több levegő maradjon a masszában. A tésztát sütőpapírral bélelt 26-cmes kapcsos tortaformába simítottam, és a 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 50 perc alatt megsütöttem. Tűpróbával ellenőriztem, hogy megfelelően átsült-e.
A süteményt rácsra borítva hagytam kihűlni, majd óvatosan kettévágtam. A házi sárgabaracklekvárt én rúdmixerrel szoktam kisimítani. A lekvár kb. felét az alsó tortalapra kentem, majd egyenletesen elrendeztem rajta a lecsöpögtetett aszalt barackot. Ráhelyeztem a felső lapot, majd kicsit lenyomkodtam, hogy szeleteléskor ne peregjen szét. A maradék sárgabaracklekvárral bekentem a torta külsejét.
A máz elkészítése igényel némi ügyességet, de nem boszorkányság, és valóban megéri bíbelődni vele, mert nagyon finom, vastag bevonat lesz belőle, ami ráadásul napokig frissen tartja a tésztát.
A vízből és a cukorból szirupot főztem. Szerintem 3-4 forralás perc elég neki, ennyi idő alatt épp elég sűrű lesz. Félretettem, hogy langyosra hűljön. Amíg a szirup pihent, addig gőz fölött megolvasztottam a csokoládét. A sarkalatos pont a két matéria egyesítése, ami akkor a legoptimálisabb, ha közel egyformán langyosak. Ha a máz mégsem lenne elég folyékony, akkor egy kanál vizet kell még hozzáadni. Ezzel a mázzal bevontam a tortát, a maradék mázat pedig rácsorgattam a tetejére dekoráció gyanánt.
Tálaláskor (sok-sok) egy kevés enyhén cukrozott tejszínhabot kínáltam hozzá.
Halász Zoltán: Ínyencek könyve
u.i.: ha éppen nincs kéznél aszú meg aszalt sárgabarack, akkor egy kis valódi sárgabarack pálinkával szoktam a lekvárt kikeverni, ami szintén hungarikum!!!!