Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

Vörösboros marhapörkölt bográcsban

›
Vörösboros marhapörkölt bográcsban

2008/5/05 : chilii Szólj hozzá!
Egyes vélemények szerint Prométheusz fogta a tüzet, ellopta az istenektől és az embereknek adta (amiért nem mellesleg szörnyű kínokkal büntették). Más vélemények szerint azonban az történt, hogy a villám belevágott egy fába, pont abba, ami alatt az ősember ledobta a mamutot (bontott csirkét) a hátáról, amikor nagy fáradtan hazaért a vadászatból. A villám felgyújtotta a fát, amin aztán jól megsült a mamut (bontott csirke). Ősasszony jól letolta ősembert, hogy miért pont az alá a fa alá dobta le a mamutot (bontott csirkét), mert most oda a vacsora! Ősemberünk nagyon elfáradt volt, így nem kívánt újból elindulni vadászni, ezrét azt gondolta megnézi mi maradt a mamutból. Kicsit megpiszkálta, lekapargatta, és lőn a világosság, finom puha szaftos mamutcombot talált!
Bárhogy is volt, onnantól kezdve egészen a gáz/villanytűzhely feltalálásáig vidáman sütögettük/főzögettük a pecsenyéinket a tűzön. Csakhogy amint a fenti ördögi szerkezetek feltaláltattak, a tűz kihunyt a konyhában és leküzdhetetlen piromán hajlamaink kiélése végett immáron kénytelenek vagyunk kimenni a szabadba (feltéve, hogy nem kívánjuk felgyújtani a konyhát/házat/szomszédságot). Ha már kint vagyunk a kertben/szabadban (előbbi esetben kerüljük a szomszéd ház porig égetését, utóbbi esetben legyünk tekintettel a szerencsétlen őzikékre/nyuszikákra és kerüljük az erdő/búzamező felgyújtását) két lehetőség közül választhatunk, vagy rostélyon szenesítjük a húsokat, vagy bográcsban kozmáljuk oda.

Én most az utóbbi mellett döntöttem, felébresztettem csipkerózsika álmából a régóta pihenő bográcsot, és főztem benne egy jó kis vörösboros marhapörköltet. Azt kell mondjam, annak ellenére, hogy ez volt életem első ez irányú próbálkozása, tökéletesen elégedett vagyok a végeredménnyel! És azt már csak mellékesen említeném, hogy teljesítési segéd nélkül követtem el a tettet, a favágástól a tűzrakáson, hagymaaprításon és kavargatáson át, egészen az ízesítésig mindent egyedül csináltam!
 


A receptet csak azért nem részletezem, mert tapasztalataim szerint kis hazánkban minden másfeledik ember pörköltügyi szakértőként regisztráltatta magát, így csak annyit említenék meg, hogy a hagyma mennyisége fele legyen a húsénak (nálam 2 kg hús, 1 kg vöröshagyma) és tettem bele egy kis paradicsomot meg paprikát is (saját termés, a fagyasztóban találtam őket, amikor a hús után kutattam). Fűszerként fokhagyma, só, bors, őrölt kömény, majoránna, kakukkfű és végül némi száraz vörösbor került a bográcsba. A legfontosabb, hogy a bort csak az utolsó félórában öntsük az edénybe, mert különben a hús soha az életben nem puhul meg, és akkor az ősember morcos lesz!
 
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pizzoccheri alla valtellinese Pizzoccheri alla valtellinese
  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Babsaláta szárzellerrel Babsaláta szárzellerrel
  • Rösti Rösti

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr563424397

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard