Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Sonkás nyári bableves

Sonkás nyári bableves

›
Sonkás nyári bableves

2008/7/30 : chilii Szólj hozzá!

Be kell ismernem, hogy nem sok leves receptet halmoztam fel eddig a blogban, de én nem vagyok nagy leveses (lehet, hogy ezt már említettem?). Leginkább a gyümölcsleveseket szeretem, meg a tejfölös habart leveseket kedvelem.

Ezt a receptet két éve (vagy három) találtam a Nőklapja konyhája egy nyári számában. Nagyon szimpatikusnak tűnt, és mivel zöldbab minden nyáron van a kertben, ki is próbáltam. Azt kell mondjam, hogy azóta is repertoáron van, nem is értem miért nem került még fel eddig (valószínűleg azért, mert többnyire teljesítési segédem szokta elkövetni, de most tényleg én főztem). Nagyon nem szoktam méricskélni, csak úgy hozzávetőlegesen, de tekintve, hogy a lapban pontos mennyiségek voltak megadva, én is úgy közlöm.

bableves.jpg

Hozzávalók: 400 g kifejtős bab, 200 g ceruzabab, 150 g sárgarépa, 1 kis fej hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ág borsikafű, 150g burgonya, 200 g főtt sonka (vagy tarja, csülök kinek-kinek ízlése szerint), só, bors, 2 dl tejföl, 1 ek rizsliszt (liszt, keményítő, ki mivel szeret habarni), 1-2 ek citromlé, 1,2 l víz.

Ügymenet: először is kifejtem a babot (vagy teljesítési segédem kifejti), a ceruzabab végeit lenyisszantom (legcélszerűbb szerintem a konyhai olló használata) és feldarabolom, megtisztítom a sárgarépát és karikára vágom. Egy fazékban teszem a babokat és a sárgarépát, borsikafüvet, felöntöm a vízzel és addig főzöm, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Addig megpucolom a krumplit és felkockázom, majd felaprítom a füstölt húst is kisebb kockákra. Amikor már félig puhák a babok, akkor beleteszem a fazékba a krumplit és a füstöltet is. A krumplinak csak pár perc kell, addig kikeverem a tejfölt a liszttel, teszek hozzá a forró levesből is a hőkiegyenlítés végett, és szépen behabarom a levest. Megkóstolom, hogy kell-e bele só (mivel a füstölt is sós, csak ilyenkor sózom!!!), borsozom, majd egy kis citromlével hangolom.

Hidegen, melegen egyaránt finom, én leginkább langyosan szeretem. A fogyókúrám miatt csökkentett zsírtartalmú tejfölt és étkezési keményítőt használtam a habaráshoz.


Tekintve, hogy teljesítési segédem rejteget még egy kis füstölt csülköt a téli akcióból, hamarosan jön az ismétlés :)

U.i.: A fotón látható lila színű babok kertünk idei büszkeségei. Sajnos úgy tűnik, hogy főzés közben „kizöldülnek", úgyhogy még dolgoznom kell azon, hogy miképp tudnám hasznosítani ezt a színt a tányéron.
Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Torta Caprese al limone Torta Caprese al limone
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Babsaláta szárzellerrel Babsaláta szárzellerrel
  • Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval
  • Torta gianduia piemontese Torta gianduia piemontese

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr63424382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard