Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Feljegyzések paradicsomokról

Feljegyzések paradicsomokról

›
Feljegyzések paradicsomokról

2008/9/29 : chilii Szólj hozzá!

Előre le kell szögeznem, hogy e sorok írója nem, azaz NEM fogyaszt nyersen paradicsomot. Ennek okát nem érdemes kutatni (bár én pontos ismeretekkel rendelkezem), egyszerűen csak nem eszem nyers paradicsomot és kész. Mindazonáltal szívesen foglalatoskodom palánták nevelgetésével, sőt, az idén felfedeztem a napon aszalás rejtélyeit is. E sorokat pedig csak azért jegyzem fel, hogy el ne felejtsem jövőre az idei tapasztalatokat!

A dolog úgy kezdődött, hogy tavaly nagy sikereket értem el a paprikapalánta nevelésben, és ezen felbuzdulva az idén becserkésztem egy „mobil, mini fóliasátrat", vagyis egy kis polcos, fóliába bugyolált palántanevelő készséget. Sajnálatos módon azonban a paprika állandó hőmérsékletet igényel csírázáskor, aminek a teraszon tartott készség nem tudott megfelelni, így megjegyzendő, hogy jövő tavasszal a paprikák ismét az ablakpárkányomra kell, hogy költözzenek. A paradicsom azonban csodásan kikelt és fejlődött a fólia alatt!!! Az idén négy fajta paradicsomot próbáltam ki.


1. San Marzano

paradicsom_san_marzano.jpg

Ez a fajta tipikusan befőzésre való. Hosszúkás terméseiben alig vannak magok. Meglehetősen bőtermő, a bokrok közepesen nagyra nőttek, természetesen karózni azt kellett. Ebből a fajtából aszaltam a legtöbbet a napon, és ez került szép csatos üvegekbe az olajtakaró alá.


2. Principe Borghese

paradicsom_borghese.jpg

Azon túl, hogy Hugh is szokott ilyet ültetni, már csak azért is tetszik, mert olyan szép neve van, és mert tavaly jártam is a Villa Borghese -ben. A paradicsom fogyasztók körében nagy népszerűségre tett szert, hívei szerint ez volt a legédesebb fajta. Ez is fürtökben terem, de a következő koktélparadicsomtól nagyobb, hosszúkásabb szemeket növeszt. Ebből is aszaltam a napon. Teljesen zörgősre sikerült kiszárítani, most egy cserép csuporban tárolom szárazon, és isteni aszalt paradicsomos, olajbogyós kenyereket sütök belőle. Nagyon bőtermő, erőteljes növekedésű fajta. Nem mellesleg ma tettem bele az utolsó szemeket az aszalógépbe.


3. Red Cherry

paradicsom_red_cherry.jpg

Mind közül ez a bokor nőtt a legnagyobbra, nem lehet elég nagy karót leütni mellé. Hihetetlenül bőtermő, még most is rengeteg termés van rajta. Ahogy nézem, egész a fagyokig lehet még szüretelni róla. Elmondások alapján lejegyezhető, hogy ez is édes, ízletes fajta.


4. Marmande

paradicsom_marmande.jpg

Ez volt a legnagyobb szemű fajta. Érdekes módon cserébe ez a bokor nőtt a legkevésbé nagyra. Karózni, kötözni viszont folyamatosan kellett, mert a hatalmas, súlyos termések nagyon lehúzták az ágakat. Ez a fajta kitűnő friss fogyasztásra, salátának, míg a többiek nyersen ették, én főzéshez használtam (tekintve, hogy nyersen meg nem eszem, viszont a marhapörköltet szeretem).

Az összes általam ültetett mag a Culinarisból származó Franchi termék volt. Ezek ugyan első ránézésre borsos áron ülnek a polcon, mindazonáltal megjegyzendő, hogy a zacskókba található mag mennyisége igen bőséges, és nagyon jó arányban keltek ki, így érdemes volt beruházni, mert a befektetés bőségesen megtérült, sőt még jövőre is maradt bőven a magokból. (ellentétben azokkal a magyar magokkal, amikből alig pár szem van egy tasakban, és ki sem akarnak kelni)

Ja és jövőre majd nem szeptember közepén és este kell fotózni, hanem mondjuk augusztusban, amikor a növények a legjobb formájukat mutatják.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pizzoccheri alla valtellinese Pizzoccheri alla valtellinese
  • Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria Csirke mandulás bormártásban – Gallina en pepitoria
  • Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval
  • Sárgarépa krémleves fokhagymás krutonnal Sárgarépa krémleves fokhagymás krutonnal
  • Agnolotti ricottával töltve Agnolotti ricottával töltve

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr263424371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard