Be kell ismernem, hogy amióta a Jézuska meglepett egy csodás kenyérsütő géppel, azóta meglehetősen ellustultam. Mostanában szinte csak géppel sütök kenyeret, ezért is nincs kenyeres recept már jó rég óta. Azzal, hogy kézzel dagasztottam volna, most sem dicsekedhetem, de ez a kenyér recept van annyira különleges, és a sütőtök szezon közepén aktuális, hogy így is megosszam.
Hozzávalók (1 db közepes méretű kenyérhez): 200 g sütőtök (megsütve, lehűtve, pürésítve), 110 ml író (joghurtom volt), 45 ml víz, 30 ml olíva olaj, 425 g fehér kenyérliszt, 75 g kukoricaliszt, 2 tk nádcukor, 2 tk só, 1 tk szárított élesztő, 1 ek búzasikér, 2 ek tökmag.
Ügymenet: a hozzávalókat a tökmag kivételével a fenti sorrendben beletettem a gépbe, majd az alap/normál programot és a közepes héjat állítottam be. A tökmagot az extra hozzávalókra figyelmeztető sípoláskor tettem csak a gépbe.
Egy meglehetősen sárga színű, kellemes állagú, finoman édeskés ízű kenyér lett belőle, az ízén finoman lehetett érezni a sütőtök aromáját. Nos amíg tart a szezon, biztos, hogy lesz még, és akkor majd a fotót is pótolom.
A sütőtökről további okosságok itt meg itt olvashatóak.