Foltos rakott kuglóf

Foltos rakott kuglóf

Foltos rakott kuglóf

Említettem a múltkor A világ 100 legjobb receptje – Sütemények című könyvecskémet. Ha már elővettem, el sem raktam, mert eszembe jutott, hogy ezt a kuglófot már jó régen nem sütöttem, pedig nagyon finom, igazi különlegesség. Igaz nem egyszerű, sőt még időigényes is, de időnként megéri bíbelődni vele. Azt azonban meg kell vallanom, hogy ilyen pocsékul még sosem sikerült, sajnos valamit eltoltam, azt hiszem nem voltam elég türelmes a második kelesztésnél, és ezért nem nőtt meg eléggé. Némi tanakodás után mégis úgy döntöttem, hogy közzé teszem a receptet, mert azt tapasztaltam, hogy a különleges kelt tészták mindig nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

foltos_kuglof.jpg

Hozzávalók a tésztához: 300 g liszt, 20 g élesztő, ½ dl langyos tej, 50 g cukor, 15 g vaníliás cukor, 2 db kissé felvert tojás, 1 cl rum, ½ citrom reszelt héja, 75 g puha vaj.

Hozzávalók a diótöltelékhez: 125 g cukor, ½ dl víz, 15 g édes morzsa, 75 g darált dió, ½ reszelt citrom héja.

Hozzávalók a túrótöltelékhez: 15 g vaj, 40 g cukor, 1 tojássárgája, 125 g túró, 20 g étkezési keményítő, 1 cl rum.

Szilvalekvár-töltelék: 100 g szilvalekvár (lehetőleg igazán sűrűre főzött házi lekvárt használjunk).

Továbbá: vaj és liszt a kuglófformához és 1 tojássárgája.

Ügymenet: egy nagy tálba szitáltam a lisztet, a közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt, egy pici cukrot, ráöntöttem a langyos tejet, megszórtam egy kevés liszttel és letakarva langyos helyre állítottam a tálat, hogy az élesztő felfusson. Amint a kovász beindult, hozzáadtam a maradék cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojásokat és rumot. Géppel jó alaposan kidagasztottam. Letakarva langyos helyen háromszorosára kelesztettem.

Amíg a tészta pihent, elkészítettem a töltelékeket. A dióshoz a vízből és a cukorból szirupot főztem, hozzáadtam a többi hozzávalót, jól elkevertem, majd félretettem hűlni.

A túróshoz a tojássárgáját kikevertem a cukorral, majd a vajjal, belekevertem az áttört túrót, a keményítőt és végül a rumot.

Előkészítettem a formát is, alaposan ki kell vajazni és lisztezni, mert ha minden igyekezetünk ellenére valamelyik töltelék mégis kifolyna, akkor az egész beleragadhat a formába. A recept szerint 4 literes formára van szükség, én az enyémet még sosem mértem le, de elég szokott lenni.

Miután elmosogattam, még maradt időm egy tejeskávéra is!

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam. Tekintettel arra, hogy a tészta meglehetősen lágy, a lisztet tartsuk a kezünk ügyében. Kicsit átgyúrtam a tésztát, majd egy kb. 10 cm átmérőjű rudat sodortam belőle. A rudat 24 egyenlő részre kell osztani (először ketté, aztán megint ketté, majd a négy darabot három-háromfelé, és az így kapott tizenkét darabot megfeleztem). A darabokból golyókat formáztam. A golyókat egyesével vettem kezelésbe. Először sodrófával kis korongot nyújtottam belőle, majd egy kanál tölteléket tettem az egyik felére. A korong szélét bekentem tojássárgájával, majd az üres felet ráhajtottam a töltelékre. A széleket alaposan lenyomkodtam, majd a kis táskát beletettem a kuglófformába. A többi tésztadarabbal is így jártam el, felváltva készült el a 3 x 8 kis táska, és a különböző töltelékű darabokat felváltva rakosgattam bele a kuglófformába.

Langyos helyen, letakarva addig kell keleszteni, amíg teljesen ki nem tölti a formát. Előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 1 órán át kell sütni. (a könyv szerint először 220 C fokon 10 percet, aztán 180 C fokon további 50 percet, de ez nekem nem jött be, korábban mindig csak 180 C fokon sütöttem, és mindig jobban sikerült)

süti beállítások módosítása