Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Foltos rakott kuglóf

Foltos rakott kuglóf

›
Foltos rakott kuglóf

2008/1/28 : chilii Szólj hozzá!

Említettem a múltkor A világ 100 legjobb receptje – Sütemények című könyvecskémet. Ha már elővettem, el sem raktam, mert eszembe jutott, hogy ezt a kuglófot már jó régen nem sütöttem, pedig nagyon finom, igazi különlegesség. Igaz nem egyszerű, sőt még időigényes is, de időnként megéri bíbelődni vele. Azt azonban meg kell vallanom, hogy ilyen pocsékul még sosem sikerült, sajnos valamit eltoltam, azt hiszem nem voltam elég türelmes a második kelesztésnél, és ezért nem nőtt meg eléggé. Némi tanakodás után mégis úgy döntöttem, hogy közzé teszem a receptet, mert azt tapasztaltam, hogy a különleges kelt tészták mindig nagy érdeklődésre tarthatnak számot.

foltos_kuglof.jpg

Hozzávalók a tésztához: 300 g liszt, 20 g élesztő, ½ dl langyos tej, 50 g cukor, 15 g vaníliás cukor, 2 db kissé felvert tojás, 1 cl rum, ½ citrom reszelt héja, 75 g puha vaj.

Hozzávalók a diótöltelékhez: 125 g cukor, ½ dl víz, 15 g édes morzsa, 75 g darált dió, ½ reszelt citrom héja.

Hozzávalók a túrótöltelékhez: 15 g vaj, 40 g cukor, 1 tojássárgája, 125 g túró, 20 g étkezési keményítő, 1 cl rum.

Szilvalekvár-töltelék: 100 g szilvalekvár (lehetőleg igazán sűrűre főzött házi lekvárt használjunk).

Továbbá: vaj és liszt a kuglófformához és 1 tojássárgája.

Ügymenet: egy nagy tálba szitáltam a lisztet, a közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt, egy pici cukrot, ráöntöttem a langyos tejet, megszórtam egy kevés liszttel és letakarva langyos helyre állítottam a tálat, hogy az élesztő felfusson. Amint a kovász beindult, hozzáadtam a maradék cukrot, vaníliás cukrot, citromhéjat, tojásokat és rumot. Géppel jó alaposan kidagasztottam. Letakarva langyos helyen háromszorosára kelesztettem.

Amíg a tészta pihent, elkészítettem a töltelékeket. A dióshoz a vízből és a cukorból szirupot főztem, hozzáadtam a többi hozzávalót, jól elkevertem, majd félretettem hűlni.

A túróshoz a tojássárgáját kikevertem a cukorral, majd a vajjal, belekevertem az áttört túrót, a keményítőt és végül a rumot.

Előkészítettem a formát is, alaposan ki kell vajazni és lisztezni, mert ha minden igyekezetünk ellenére valamelyik töltelék mégis kifolyna, akkor az egész beleragadhat a formába. A recept szerint 4 literes formára van szükség, én az enyémet még sosem mértem le, de elég szokott lenni.

Miután elmosogattam, még maradt időm egy tejeskávéra is!

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam. Tekintettel arra, hogy a tészta meglehetősen lágy, a lisztet tartsuk a kezünk ügyében. Kicsit átgyúrtam a tésztát, majd egy kb. 10 cm átmérőjű rudat sodortam belőle. A rudat 24 egyenlő részre kell osztani (először ketté, aztán megint ketté, majd a négy darabot három-háromfelé, és az így kapott tizenkét darabot megfeleztem). A darabokból golyókat formáztam. A golyókat egyesével vettem kezelésbe. Először sodrófával kis korongot nyújtottam belőle, majd egy kanál tölteléket tettem az egyik felére. A korong szélét bekentem tojássárgájával, majd az üres felet ráhajtottam a töltelékre. A széleket alaposan lenyomkodtam, majd a kis táskát beletettem a kuglófformába. A többi tésztadarabbal is így jártam el, felváltva készült el a 3 x 8 kis táska, és a különböző töltelékű darabokat felváltva rakosgattam bele a kuglófformába.

Langyos helyen, letakarva addig kell keleszteni, amíg teljesen ki nem tölti a formát. Előmelegített 180 C fokos sütőben kb. 1 órán át kell sütni. (a könyv szerint először 220 C fokon 10 percet, aztán 180 C fokon további 50 percet, de ez nekem nem jött be, korábban mindig csak 180 C fokon sütöttem, és mindig jobban sikerült)

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone
  • Lencse curry Lencse curry
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr783424405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard