Egyszerűen muszáj volt kipróbálnom Eszter vulkanikus kenyerét! Először is, mert amióta a kenyérsütőgép és én szerelembe estünk, azóta kissé elhanyagoltam a sütőben sült kenyér témát. Másodszor pedig a sajt és a kukorica mind, mind kedvenceim, így éreztem, hogy ebből csak jó sülhet ki.
Nem sokat módosítottam az eredeti recepten, csupán annyit, hogy az én „csésze szettem” 250 ml-es, illetve, hogy a kukorica és a paprika egy részét beledagasztottam a tésztába, továbbá, hogy valamivel kevesebb csípős paprikát használtam. Szeretem ugyan az erőset, de nekem bőven elég, ha egyszer csíp! Ja és most látom csak, hogy Eszter kukoricalisztet használt, én valamiért azonnal a polentának valót emeltem le a polcról, ártani nem ártott az biztos!
Hozzávalók az előző esti programhoz: 1és ¼ csésze liszt, ¾ csésze víz, 1/4 teáskanál szárított élesztő. A hozzávalókat a dagasztógép táljában egy fakanállal összekevertem, majd fóliával letakarva szobahőmérsékleten hagytam egész éjjel dolgozni.
Hozzávalók a tésztához: 1 és ¾ csésze víz, ¼ csésze kukoricadara, 1 evőkanál méz, 1 evőkanál vaj, és 2 teáskanál só, kb. 3 és 1/2 csésze liszt, 1 kávéskanál szárított élesztő.
Ügymenet: A vizet felforraltam, majd folyamatos keverés mellett hozzáadtam kukoricadarát. Néhány perc kevergetés után híg puliszkát kaptam, amibe belekevertem a mézet, a vajat, és a sót. Langyosra hűtöttem, majd hozzákevertem a kovászhoz. Bekapcsoltam a dagasztót és lassanként hozzáadtam a lisztel elkevert élesztőt. A géppel 10 percig dagasztottam, félidőben hozzáadtam kb. egy csésze lecsöpögtetett kukorica konzervet és egy keveset anyám ecetes lében eltett papperoni paprikájából, karikára vágva. Egy kicsit még kézzel is dolgoztam rajta a lisztezett gyúrótáblán. A tálba visszahelyezve, letakarva, langyos helyen kb. 1 óra alatt a duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítottam, kissé átgyúrtam, hogy a levegőt kinyomkodjam belőle, majd téglalap alakúra nyújtottam. Rászórtam a tölteléket.
Hozzávalók a töltelékhez: ízlés szerinti karikára vágott erős paprika (nálam pepperoni), amennyi kukorica még a dobozban maradt, kb. 250 g reszelt sajt (mozzarellát nem kaptam, de reszelt sajtkeverék amit vettem, elvileg tartalmazta).
Szorosan feltekertem a tésztát, és letakarva a deszkán pihentettem, amíg a romokat eltakarítottam és elmosogattam. A tekercset én 4 részre vágtam, sütőpapírral bélelt lemezre tettem, megszórtam kevés kukoricadarával és letakarva pihentettem még kb. 15-20 percet, amíg az én elektromos sütőm elérte kívánt üzemi hőfokot. 195 C fokon nálam kb. 35-40 perc alatt sült meg, de nem barnult kedvem szerint, ezért az utolsó 10 perc letelte előtt tejjel lekentem a tekercseket.
További tippek Fűszeres Eszternél, fázisfotók pedig itt találhatóak. Én már azon töröm a fejem, hogy hogyan fejleszthetem majd tovább (aszalt paradicsom, olíva bogyó, teljes kiőrlésű liszt…stb.).