Megint egy rém eccerű süti. Vasárnap sűrű pelyhekben esett a hó, így arra gondoltam, hogy milyen jól fog esni ez a fűszeres, datolyás, igazi téli süti, amikor majd a kutyasétáltatásból hazaérek.
Mellesleg elárulná nekem valaki hozzáértő, hogy az a piszok dög miért csak akkor viselkedik jól, ha kettesben vagyunk? Ha ott az apja is, a zuram, akkor miért nem bír visszajönni az első szóra??? Szerintem direkt éget! Pedig már megfenyegettem, hogy vagy viselkedik, vagy megy a bentlakásos kutyaiskolába!
Hozzávalók: 115 g puha vaj, 176 g liszt, 150 g barnacukor, 2 tojás, 1 teáskanál szódabikarbóna, ½ teáskanál szerecsendió, 1 teáskanál fűszerkeverék (mondjuk mézeskalácsos), csipet só, 175 ml zsíros tej, 50 g kimagozott, apróra vágott datolya, 50 g dió darabolva.
A tetejére: 4 evőkanál méz, 1 kisebb narancs reszelt narancshéja és leve.
Ügymenet: mivel nagyon gyorsan elkészül, először is bekapcsoltam a sütőt, hogy 180 C fokra melegedjen és sütőpapírral kibéleltem egy 26 cm-es kapcsos formát.
Robotgéppel habosra kevertem a vajat a cukorral, majd egyenként hozzá adtam a tojásokat és hagytam, hogy a gép jó alaposan eldolgozza őket. Elegyítettem a lisztet, szódabikarbónát (sütőport), szerecsendiót, fűszerkeveréket, sót, majd fokozatosan, a tejjel felváltva a vajas krémhez adagoltam. Végül jöhet a dió és datolya is, ezeket már elég egy kanállal beleforgatni a masszába. Az előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt megsült, tűpróba ajánlatos!
A szirup elkészítéséhez egy kis lábasban összeforraltam a mézet, a narancslevet és a narancshéjat, amíg kicsit besűrűsödött, ez 3-4 perc. A még forró tésztát egy húsvillával megszurkáltam és kanalanként ráöntöttem a szirupot.
Recept: Joanna Farrow, Zöldfűszerek a konyhaművészetben