Még egy adósságom van, leginkább magam felé, mert tudom, hogy Nigella Pavlova-tortája számtalan helyen fent van a neten, de ha nem jegyzem fel a tapasztalataimat, akkor elfelejtem mit és hogyan csináltam.
Megnéztem sok bejegyzést, legtöbben a csokoládés változatot készítik, de a zén gazdám leginkább purista, tudtam, hogy nekem a fehér változatot kell kipróbálnom.
Hozzávalók: 6 tojásfehérje, 300 g cukor, 1 evőkanál kukoricaliszt, 1 teáskanál fehér balzsamecet, 2 pohár (400 g) tejszín, málna.
Ügymenet: bekapcsoltam a sütőt 180 C fokra. Lágy habbá vertem a tojásfehérjéket, majd kanalanként hozzá adtam a cukort, legvégül a kukoricalisztet és az ecetet. Kemény, fényes habot kell kapnunk.
A masszát egy sütőpapírral fedett tepsi közepére halmoztam úgy, hogy egy kb. 23 cm átmérőjű kört formázzon. Igyekeztem szépen elsimítani a tetejét és az oldalát. Betoltam a tepsit a sütőbe, és azonnal levettem a hőfokot 150 C fokra. Egy és negyed óra múlva kikapcsoltam a sütőt, egy fakanállal résnyire kitámasztottam a sütő ajtaját és hagytam bent teljesen kihűlni.
A kívül ropogós, belül puha és ragacsos habcsókot egy lapos tálra kell helyezni. Na itt jön az empirikus úton szerzett tapasztalat: a habcsók az istennek se akart egyben leválni a papírról, pedig erről a fajta barna sütőpapírról eddig minden simán levált. Eddig. Némi pánik és nyomdafestéket nem tűrő szitok után egy elegáns mozdulattal körbevágtam a papírt a torta körül és simán áthúztam az egészet a tálra! Haha. Szeleteléskor egyesével le lehetett venni a szeleteket a papírról :)
Legközelebb azért bevetem a profi formaleválasztó cuccomat!
A tejszínt lágyan csúcsos habbá vertem*, rákanalaztam a habcsókra, majd rászórtam annyi málnát amennyit gondoltam.
*A tejszín felverésének titka, hogy nagggyon le kell hűteni a tejszínt. Ehhez a művelet előtt 15-20 percre átteszem a sima hűtőből a fagyasztóba. Eddig 100% a siker ezzel a módszerrel.