Az elmúlt héten minden átmenet nélkül ránk tört a tél. Semmi langyos ősz, hanem csak úgy zsupsz bele, fagyott, havazott. Nem tudtam tovább halogatni a szokásos őszi ruha átpakolást, péntekre tehát szabaddá tettem magam. Korán keltem, megittam a tejes kávémat, majd hozzáláttam birodalmam por és póktalanításának, valamint a ruhatár átrendezésének. Bár hamarabb végeztem, mint számítottam, de annyira kimerített a bútortologatás, hogy az előzetesen tervezett kelt tészta helyett csak ezt a muffint sikerült produkálnom. Tudom nem nagy teljesítmény, de finom lett, annyira, hogy nekem nem is maradt több, csak ez a kettő.
Hozzávalók: 100 g kandírozott narancshéj, 200 g liszt, 2 púpozott teáskanál sütőpor, 100 g cukor, 200 g tejföl, 8 dkg puha vaj, 25 g mák*, csipet só, 2 tojás.
Ügymenet: bekapcsoltam a sütőt 180 C fokra, a muffin tepsi mélyedéseit kibéleltem a papírkosárkákkal. Kézi habverővel eldolgoztam a puha vajat a cukorral, majd a tejföllel, végül a tojásokkal. Egy másik tálban elkevertem a száraz hozzávalókat, a lisztet, sütőport, sót, mákot és a narancshéjat. Végül a két tál tartalmát egy fakanálla gyorsan összekevertem. A tésztát szétosztottam a tepsi mélyedéseibe, majd 25 percre betoltam az előmelegített sütőbe.
Lehetne díszíteni minden félével, narancshéjjal, cukormázzal, de minden hozzáadott külcsínyi adalék egyben plusz kalória, úghogy ezek most ilyen purista muffinok.
* A mákot csak félig-meddig daráltam meg a kávédarálón, így maradtak benne egész szemek is.
Recept: Christina kempe: A legkedveltebb muffinok