Ribizlis torta

Ribizlis torta

Ribizlis torta

Mostanában nem nagyon kell törnöm a fejem, hogy mi legyen a hétvégi desszert, elég csak bekukkantanom Millie-hez a Pákosztos blogba, és ott a tuti befutó! Isteni volt a juharszirupos fagyi, a tejfölös eperfagyi nem különben, és amikor most megláttam ezt a tortát, rögtön eszembe jutott, hogy van még a fagyasztómban omlós tészta, és itt az ideje betakarítani a ribizli termésemet is.

Ezzel a ribizli termesztéssel vannak problémáim, minden évben ültetek újabb bokrokat, de valahogy nálunk nem érzik igazán jól magukat, azt hiszem sosem érem el az áhított lekvár mennyiséget. Azzal a kevéssel pedig, ami megtermett, nem is történhetett volna jobb dolog, mint ez a Tarte aux Myrtilles. Mind a piros, mind a fekete szemek belekerültek és még csak össze sem vesztek.



Hozzávalók:
1 adag pate sucrée, kb. 500 g ribizli, 2 tojás, 175 ml tejszín, 125 g nyers nádcukor, 25 g liszt, 1 evőkanál créme de cassis (feketeribizli-likőr).

Ügymenet: a tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam és kibéleltem vele egy cakkos szélű piteformát. Előmelegített 200 C fokos sütőben elősütöttem a tésztát kb. 10 percig. Ez alatt a gyümölcs kivételével összekevertem a töltelék hozzávalóit. Kivettem a formát a sütőből, a ribizlit a tészta tetejére szórtam, ráöntöttem a folyékony tölteléket, majd óvatosan visszatettem a sütőbe kb. 30-40 perc kell neki, hogy a krém megszilárduljon. Ezután már csak ki kell bírni valahogyan, hogy kihűljön.

Ihlet: Millie és Joanne Harris (Francia konyha)

 

Töltött cukkini

Töltött cukkini

Töltött cukkini

Megkezdődött a cukkini szezon. Tudom, hogy manapság már egész évben kapni cukkinit, de én most az igazi, saját kertben termett cukkiniről beszélek. Ültettem is jó sokfélét, kereket, hosszút, zöldet, sárgát, csíkosat és még trombita cukkinit is, bár ez utóbbi még nem indult be. 




Helyzet a kiskertben

Helyzet a kiskertben

Helyzet a kiskertben

Amíg úgy tűnik, hogy én nem is főzök, addig legalább a növénykéim serénykednek helyettem. Leginkább a paradicsomok jeleskednek meg a cukkínik (róluk később lesz szó).

Itt van először is ez helyes tigris csíkos, aminek a magjait Cserkétől kaptam. Ezúton is köszönöm nagyon!



süti beállítások módosítása