Holland diós, aszalt szilvás lepény

Holland diós, aszalt szilvás lepény

Holland diós, aszalt szilvás lepény

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Édes utazások című sorozat a Spektrum tévén, de erről egyszer korábban már megemlékeztem. Több receptet is őrzök a műsorból, ezek közül való ez a finom és roppant ecccerűűű sütemény. Ha jól emlékszem a sztori valami olyasmi volt, hogy réges régen Hollandia fűszer nagyhatalom volt, és ezért ezt a sütit sok finom fűszerrel ízesítette a hölgy.

holland.jpg


Hozzávalók: 200 g porcukor, 90 g liszt, 150 g olvasztott vaj, 1/2 csésze tej, 2 egész tojás, 1 tk sütőpor, 1 csipet só, 1 tk vanília kivonat, 1 tk őrölt fahéj, csipetnyi őrölt szerecsendió, őrölt szegfűbors, őrölt szegfűszeg, a tészta tetejére 1-2 marék aszalt szilva, 1-2 marék dió, 1-2 ek nádcukor.

Ügymenet: először is előmelegítettem a sütőt 190 C fokra.  A tészta hozzávalóit egy keverőtálba öntöttem, géppel (de kézzel is lehet) 1-2 perc alatt összedolgoztam, sütőpapírral bélelt 26-cm-es kapcsos formába öntöttem. A tetején elrendeztem az ízlés szerinti mennyiségű asszalt szilvát és diót, megszórtam a cukorral és betoltam a sütőbe. Kb. 35-40 perc kellett neki.

Szerintem langyosan a legfinomabb. Tálalhatjuk tejszínhabbal is, de az nálam már túlzás lenne, porcukor is csak a fotómodell szeletekre került. Nagyon gyorsan elkészül és nagyon finom és nagyon gyorsan elfogy.

 

Láva kenyér

Láva kenyér

Láva kenyér

Egyszerűen muszáj volt kipróbálnom Eszter vulkanikus kenyerét! Először is, mert amióta a kenyérsütőgép és én szerelembe estünk, azóta kissé elhanyagoltam a sütőben sült kenyér témát. Másodszor pedig a sajt és a kukorica mind, mind kedvenceim, így éreztem, hogy ebből csak jó sülhet ki.

Nem sokat módosítottam az eredeti recepten, csupán annyit, hogy az én „csésze szettem” 250 ml-es, illetve, hogy a kukorica és a paprika egy részét beledagasztottam a tésztába, továbbá, hogy valamivel kevesebb csípős paprikát használtam. Szeretem ugyan az erőset, de nekem bőven elég, ha egyszer csíp! Ja és most látom csak, hogy Eszter kukoricalisztet használt, én valamiért azonnal a polentának valót emeltem le a polcról, ártani nem ártott az biztos!


süti beállítások módosítása