Gyerekkoromban sokszor ettem rizsfelfújtat. Szerettem is, bár a pudingporból készült „öntet” nem volt a kedvencem, ahogy szörppel nyakonöntés sem, én inkább magában ettem a finom sült rizst. Talán újra divatba jött ez az édesség, nem tudom, de egyre másra találkozom receptekkel, csak mostanában valahogy nem felfújtnak hívják, hanem rizspudingnak vagy rizstortának, sült rizsnek. Ez a mostani is torta néven futott a Nagy Süteménykönyvben, amit a karácsonyfa alatt találtam.
Hozzávalók: 1 bögre kerek szemű rizs, 2 és fél bögre tej, 1 csipet só, 3 evőkanál nádcukor, 3 tojás, fél bögre aszalt sárgabarack, 3 evőkanál kandírozott citrushéj, 4 evőkanál szeletelt mandula, 1 evőkanál vaj, reszelt citromhéj, 1 mokkáskanál fahéj, csipet őrölt kardamom*, 1 teáskanál vanília kivonat.
Ügymenet: a tejből és rizsből csipet sóval tejberizst főztem, a cukrot csak a végén kevertem bele, nehogy leégjen. A tejberizst hagytam teljesen kihűlni (tulajdonképp meg lehet főzni előző este is, csak akkor be kell zárni egy páncélszekrénybe, és el kell rejteni a kulcsot).
Amíg a tejberizs kihűlt, addig kimértem, előkészítettem a többi hozzávalót. Felaprítottam az aszalt sárgabarackot, kivajaztam egy 20 cm átmérőjű kerámiaformát. Géppel felvertem a tojásokat, legalább 4-5 percig hagytam dolgozni a gépet, hogy sűrű, világos masszát kapjak. A tojáshabot és az összes többi hozzávalót elkevertem a hideg tejberizzsel és beleöntöttem a formába. 180 C fokra előmelegített sütőben kb. 35 percig sütöttem**.
*A kardamom elég erőteljes fűszer. Eredetileg nem is mokkás, hanem teáskanál szerepelt a receptben, de azt helyből soknak ítéltem. Végül 4 szem zöld kardamomból kipiszkáltam a magokat, a zöld tokot eldobtam és magokat mozsárban összezúztam. Még ez az ici-pici mennyiség is teljesen eluralta a rizst, lehet, hogy legközelebb egyáltalán nem teszek bele.
**Felszeletelés után derült ki, hogy még hagyhattam volna a sütőben egy kicsit, mert a közepén nem állt össze teljesen, ez sütőtől függ, az enyém egy lajhár.
Legközelebb szárított fügével fogok próbálkozni.
Korábban: Torta di riso