Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Szarvasragu polentával

Szarvasragu polentával

›
Szarvasragu polentával

2010/3/04 : chilii Szólj hozzá!

Talán már feltűnt, hogy nem nagyon sütögetek nagy darab véres húsokat, sokkal inkább kedvelem a lassú tűzön, finom itókában párolt étkeket. Ezekkel nincs különösebb gond, sosem kell aggódnom, hogy sikerül-e, ráadásul ezeket mindenki szereti, ellentétben a félig vagy alig átsütött húsokkal. Az egyben párolt nagyobb húsok is biztosan finomak, de drága dolgokkal nem szívesen kísérletezem, márpedig egyben sütésre/párolásra általában a nemesebb részek az alkalmasak. Így történhetett, hogy annak idején sokáig halogattam az első adag szarvas comb elkészítését, hiába sürgetett a nép, hogy meg kéne már csinálni, még megromlik (na ja, a fagyasztóban!)! Hiába, óvatos duhaj vagyok, vártam a tökéletes receptre. Egy szép napon aztán rám köszönt a szerencse, Mamma közkinccsé tette a ragu receptjét. Mivel előtte még sosem volt dolgom vadhússal, a citromhéjat furcsának találtam benne, de az én különbejáratú séfem megerősítette, hogy csak reszeljem bele nyugodtan, sőt, szokták azt narancshéjjal is fűszerezni. Na több sem kellett, kipróbáltam narancshéjjal és borókabogyóval fűszerezve is, így is, úgy is nagyon bejött.


Hozzávalók a raguhoz (6 személyre): 1 kg szarvascomb, 1 evőkanál libazsír, 3 db babérlevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 kis doboz sűrített paradicsom, kb. 300 g apróbb hagyma, 3 szál sárgarépa, egy teáskanál reszelt narancshéj, 1 ágacska rozmaring, 5-6 szem borókabogyó, 1 csipet szárított chili pehely (peperoncino), 300 ml száraz vörösbor, só, frissen őrölt színes bors, 1 mokkáskanál kristálycukor, 1 bögre húsleves, 1 db kaliforniai paprika (piros, ha van).

Ügymenet: a húst nagyobb darabokra vágtam (nagyobbakra, mint a pörköltnél), majd egy nagyobb lábasban felforrósítottam a zsírt, és beletettem a babérlevelekkel együtt. A húsdarabok minden oldalát megpirítottam, hogy kapjanak egy kis színt, azután hozzáadtam a felaprított fokhagymát, hagymát, a paradicsompürét, a karikára vágott répát, a narancshéjat, az apróra vágott rozmaringot és a chilit. A gázt lecsendesítettem és 10 percig pároltam, majd hozzáöntöttem a bort, fűszereztem sóval és borssal, és hozzáadtam a kés lapjával ellapított borókabogyókat, végül a cukrot. Nekem nem lett puha a hús egy óra alatt, jó másfél órán át főzögettem, időnként kevergetve. Amikor fogyott alóla a lé, felöntögettem kicsit a levessel. A legvége előtt 15 perccel adtam hozzá a paprikát, és igazítottam a fűszerezésen.

Hozzávalók a polentához: 800 ml víz, 400 ml tej, 2 evőkanál vaj,
1 kávéskanál só, frissen őrölt színes bors, 1 csipet frissen reszelt szerecsendió, 200 g kukoricadara, 150 g jóféle (hegyi) sajt.

Ügymenet: miközben a hús párolódott, egy nagy lábasban felforraltam a vizet és a tejet, beledobtam a vajat és a fűszereket. Folyamatos kevergetés mellett hozzáadtam a kukoricadarát és lassú tűzön 10 perc* alatt sűrűvé főztem. Legvégül hozzáadtam a reszelt sajtot. Jól összekeverem, amíg a sajt el nem olvadt a polentában. Az egészet beleöntöttem egy vízzel kiöblített nagyobb tepsibe, és elegyengettem. Fél óra múlva kockákra szabtam, és adagonként kisütöttem. Serpenyőben kellene, kevés olajon, mindkét oldalát 5-5 percig, de most kitaláltam, hogy kipróbálom a gofrisütőm csíkos sütőlapját. Bevált!

*én a Biopont daráját használom, ez 10 perc alatt megfő, egyéb esetben a csomagoláson feltüntetett
főzési időt kell figyelembe venni!

 

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal
  • Sertésszűz nyárson Sertésszűz nyárson
  • Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval Tarte aux noix et café - Diós tarte kávéval
  • Rösti Rösti

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr123424293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard