Ha már az egész gasztroblog szféra céklalázban ég, én sem maradhattam ki. Első idei céklás receptem rendhagyó módon egy desszert. Egyszer láttam a Tv Paprika egyik műsorában egy hasonló receptet, ami elsőre meghökkentő, de jobban belegondolva, ha létezik répatorta, cukkínis, sütőtökös sütemény, akkor miért épp céklásat ne lehetne sütni. Egyébként én elárulom, ha nem áruljuk el előre, hogy cékla van benne, senki sem fog rájönni. Érdekes módon ez a sütemény másnap még finomabb volt, mint frissen. Egy kis vajjal remek vasárnapi reggeli lett belőle.
Hozzávalók: 200 g főtt cékla, 150 ml napraforgóolaj, 3 kisebb tojás, 140 g liszt, 1 csapott teáskanál sütőpor, ½ teáskanál szódabikarbóna, 50 g kakaópor, 150 g cukor, 1 zacskó vaníliás cukor.
Ügymenet: vajjal kikentem, lisztel beszórtam a kuglófformát, és bekapcsoltam a sütőt 175 C fokra. Az előre megfőzött, és kihűtött céklát meghámoztam, feldaraboltam. A feldarabolt céklát összeturmixoltam az olajjal, és egyenként beledobtam a tojásokat. Egy tálban összekevertem a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, cukrot és átszitált kakaóport, végül hozzáöntöttem a céklás keveréket. Fakanállal jól összedolgoztam a masszát, majd beleöntöttem a kuglófformába és az előmelegített 175 C fokos sütőbe toltam. Kb. 45 perc alatt sült meg, tűpróbával ellenőriztem.
Recept: Ínyenc 2009/02