Kugelhopf á l’alsacienne, vagyis Elzászi kuglóf. Mostanában kuglófos hangulatom van. Néha elkap a nosztalgia, és ilyenkor kuglófok sülnek szépen sorban. Ez különösen finom volt, jó dús kelt tészta mazsolával. Kár, hogy elfogyott. Ennél a kuglófnál a formát szeletelt mandulával hintettem be, ami jól mutat a kész süteményen.
Hozzávalók: 500 g liszt, 42 g élesztő, 125 ml langyos tej, 100 g mazsola, 1 evőkanál rum, 180 g vaj, 100 g cukor, fél kávéskanál só, reszelt citromhéj, 2 tojás sárgája, 3 egész tojás. A forma előkészítéséhez vaj és liszt, vagy formaleválasztó és szeletelt mandula.
Ügymenet: a lisztet a robotgép dagasztó táljába szitáltam, a közepébe mélyedést készítettem, belemorzsoltam az élesztőt, óvatosan ráöntöttem a langyos tejet, pici cukrot, majd megszórtam pici liszttel, letakartam egy tiszta konyharuhával és langyos helyre tettem, hogy a kovász beinduljon. A mazsolát meglocsoltam a rummal. A puha vajat habosra kevertem cukorral, sóval és citromlével, majd a keverékhez adtam a tojásokat is. Amikor az élesztő beindult, a vajas-tojásos keveréket beleöntöttem a dagasztó tálba, és hagytam, hogy a gép szép hólyagosra dagassza. A tésztát langyos helyen, letakarva a duplájára kelesztettem.
A megkelt tésztát finoman átdolgoztam a mazsolát is belegyúrtam, majd az előkészített formába töltöttem. Ismét kelesztés következett, amíg a tészta ki nem töltötte a formát. Közben bemelegítettem a sütőt 200 C fokra. A kuglófot betettem a sütőbe és fohászkodtam, nehogy kimásszon a tészta a formából. Kb. 45-50 perc alatt sült készre, ekkor kivettem, pár percig pihentettem a formában, majd rácsra borítva hagytam kihűlni. Egész kevés porcukrot szórtam rá, csak a látvány kedvéért.
Recept: A világ 100 legjobb receptje - Sütemények