Bakewelli szilvatorta

Bakewelli szilvatorta

Bakewelli szilvatorta

Már a karácsonyfa alatt tudtam, hogy ezt a tortát meg kell sütnöm. Volt is egy csomag szilva még a fagyasztóban, de azt váratlanul begombócolták, ezért egy időre le kellett mondanom a szilvatortáról. Azután rábukkantam azokra a kerek, kemény húsú szilvákra amiket ilyentájt importálnak a világ túlsó feléről. A recept szerint 1 kiló szilva kellene, és a feléből lekvárt kell főzni, de tekintve, hogy ősszel isteni szilvalekvárt főztek a teljesítési segédeim, arra gondoltam, hogy nem veszek csak fél kiló szilvát, és a töltelékhez a lekvárt fogom használni.
 
Hozzá is láttam, de rögtön az elején elakadtam, mert a fordítás, finoman szólva is pontatlan. Úgy kezdődik, hogy diónyi vaj, 1 adag édes piskótatészta (lásd a 352. oldalt)… A felett, hogy már a fényképen is jól látszik, hogy itt nem piskótatésztára van szükség, hanem omlós tésztára, most nagyvonalúan szemet hunynék, mert nem ez itt a legnagyobb baki! Ugyanis amint ellapozok az ominózus 352. oldalra, ott a „hagyományos édes omlós tészta” receptjét találom, tehát az előbbi következtetésem helytálló. Viszont amit nem értek, hogy mennyi az egy adag??? Mert a megadott mennyiségből 1 kg-nál is több tészta lesz, ami nyilvánvalóan sok egy piteformához. Őszintén megvallom, én végül a már bevált Pierre Hermé féle omlós tésztát választottam.

 A töltelék mennyiségét is korrigáltam, figyelemmel arra a körülményre, hogy az én kivehető aljú piteformám kisebb, mint a receptben megadott. Mindezen nehézségek azonban rögvest a feledés homályába merülnek, amint az ember megkóstolja az első falatot.

 

szilvas_bakewelli.JPG

Hozzávalók: 1 adag omlós tészta (pate sucré), 500 g szilva, 8 evőkanál szilvalekvár, 1 evőkanál porcukor, 50 g szeletelt mandula.

Hozzávalók a mandulás krémhez: 200 g hámozott, darált mandula, 35 g liszt, 165 g vaj, 165 g porcukor, 2 db tojás, 1 teáskanál vanília kivonat.
 
Ügymenet: Az omlós tésztát lisztezett deszkán kinyújtottam, majd kibéleltem vele egy 23 cm-es kivehető aljú piteformát. A tésztát villával megszúrkáltam, majd betettem a fagyasztóba addig, amíg a többi hozzávalóval foglalkoztam (Jamie 1 órát írt, ezzel tulajdonképp a „vakon sütést” igyekszünk megspórolni).

A krémhez a vajat a cukorral habosra kevertem, hozzáadtam a mandulával elkevert lisztet, a vanília kivonatot és az enyhén felvert tojásokat, majd addig dolgoztattam a gépet, amíg sima krémet kaptam. Betettem a tálat a hűtőszekrénybe egy fél órára.

A szilvákat félbevágtam, kimagoztam, cikkekre vágtam és megszórtam az 1 evőkanál porcukorral, majd félretettem. A tésztát a 200 C fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütöttem, majd kivettem, rákanalaztam a lekvárt, ráöntöttem a lehűtött mandulás krémet, elrendeztem a tetején a szilvákat, megszórtam a szeletelt mandulával és visszatettem a sütőbe, a hőmérsékletet pedig visszavettem 180 C fokra . Kb. 1 órán keresztül sült.

Hagytam kihűlni, mielőtt kiemeltem a formából. Már az első falat után kéjes nyögdécseléseket hallatott minden tesztalany.

Recept: Jamie Oliver: 100 recept a kertemből

süti beállítások módosítása