Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Túrótorta eperrel

Túrótorta eperrel

›
Túrótorta eperrel

2012/5/27 : chilii 1 komment

Ezt a tortát már másodszor sütöttem meg az idén, szóval abszolút favorit. Először a szülinapomra készült, még improt eperrel, de már akkor tudtam, hogy amint érik az eper a kertünkben, azonnal újra kell sütnöm. Tényleg a legjobb a műfajban, amit valaha kóstoltam. Az alja omlós tészta, erre jön egy kis lekvár és úgy az igen vékonyka piskóta. Az omlós lapot nem szabad elspórolni, ez ad stabilitást a felépítménynek. A lime csodás üdeséget kölcsönöz a túrókrémnek, és jól passzol az eperhez is.

epres túrótorta.JPG

Hozzávalók az omlós tésztához: 100 g puha vaj, 150 g liszt, 50 g porcukor, csipet só, 1 tojássárgája, továbbá 2 evőkanál baracklekvár az összeszereléshez.

Ügymenet: a lisztet elmorzsoltam a vajjal, hozzáadtam a cukrot, sót, ezután a tojássárgáját. Nem szabad sokáig gyötörni. A kész tésztát folpackba csomagolva betettem a hűtőbe 1 órára. Amíg az omlós tészta pihent, addig megsütöttem a piskótát.

Hozzávalók a piskótához: 2 tojás szétválasztva, csipet só, 40 g porcukor, 40 g liszt, 40 g étkezési keményítő, ½ tk sütőpor.

Ügymenet: a sütőt bekapcsoltam 180 C fokra. A tojások sárgáját habosra kevertem a porcukorral. A tojások fehérjét kemény habbá vertem a csipet sóval. A lisztet elkevertem a sütőporral és a keményítővel, majd beleszitáltam a tojássárgájás tálba. Óvatosan, apránként hozzáadva összeforgattam a tojássárgáját, a lisztet és a tojásfehérjehabot. A masszát sütőpapírral bélelt 24 cm átmérőjű kapcsos formába öntöttem, és betoltam az előmelegített sütőbe 15 percre. Amikor megsült rácson hagytam kihűlni.

Az optimális energiafelhasználás okán úgy időzítettem, hogy csak egyszer kelljen felmelegíteni a sütőt. Amikor kivettem a piskótát, feljebb kapcsoltam a sütőt 210 C fokra, és így pár perc múlva mehetett a helyére az omlós tészta. Tehát amíg a piskóta sült, az omlós tésztát 24 cm átmérőjű körré nyújtottam, sütőpapírral bélelt tepsire helyeztem, villával megszurkáltam és a hűtőben pihentettem tovább, amíg bekerülhetett a sütőbe. Kb. 12-14 perc alatt sült meg, ezt is rácsra téve hagytam kihűlni.

Előkészület az összeszereléshez: a kihűlt omlós lapot ráhelyeztem a tortatálra. Köré tettem egy állítható tortakarikát (vagy az elmosogatott tortaforma karikáját). Az omlós lapot megkentem a lekvárral. A piskótát egy éles késsel két lapba vágtam. Nem könnyű a vékony piskótát kettéfűrészelni, jól jött volna egy lézerszike, de azért megbirkóztam vele. A piskóta alsó felét ráhelyeztem a lekváros omlós lapra. Most lehet elkezdeni a krémet.

Hozzávalók a krémhez: 6 lap zselatin, 375 g túró, 90 g porcukor, 1 lime héja és leve, 2 ek narancslikőr, 1 ek vanília kivonat, 750 g eper (a kisebb eprek jobban beválnak), 400 ml tejszín.

Ügymenet: megtisztítottam az epret. A zselatinlapokat hideg vízbe áztattam. A túrót a porcukorral, lime héjjal és lével, vanília kivonattal krémesre kevertem. Nem rajongom a túró szitán való áttöréséért, de azt tapasztaltam, hogy érdemes rászánni azt az 5 percet, mert így még krémesebb lesz. Egy másik tálban kemény habbá vertem a tejszínt. Na most jön az a pár pillanat, amikor el lehet tolni az egészet, de nyugi! A zselatinról leöntöttem a vizet, és betettem a mikróba, a kiolvasztó fokozatra, egy-másfél percre, de fél percenként ellenőriztem. Amikor teljesen felolvadt hozzákevertem 2 kanállal a túrós masszából, jól eldolgoztam, majd folyamatos keverés mellett (folyamatosan járó gép mellett) hozzáadtam a túrókrémhez. Ezzel a módszerrel tuti nem lesznek kellemetlen zselatin darabkák a krémben. A felvert tejszínt óvatosan beleforgattam a túrókrémbe.

Összeszerelés: a már előkészített formába a piskótára kentem egy keveset a krémből, ráhelyeztem az epreket, és rákanalaztam a maradék krémet és elsimítottam. A megmaradt piskóta lapot 12 cikkre vágtam (hááát, lehet egyenlőbb cikkekre is), és ráhelyeztem őket a torta tetejére.

Hűtőben 5 óra pihenés ajánlott, továbbá nem árt ha a hűtő (el)zárható (lakat, számkód, riasztó, bármi). Tálaláskor egy éles késsel körbevágtam, levettem róla a tortakarikát, és megszórtam porcukorral.

Ihlet: Essen & Trinken 5/2012

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
1 komment

Ajánlott bejegyzések:

  • Vészhelyzeti banánkenyér Vészhelyzeti banánkenyér
  • Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul Pollo al chilindrón - a paprikás csirke spanyolul
  • Spanyol chorizo Spanyol chorizo
  • Civet de senglar - Vaddisznóragu Civet de senglar - Vaddisznóragu
  • Rillons d'anjou - zsírban sült malachús Rillons d'anjou - zsírban sült malachús

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr924549804

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnRea 2013.05.17. 11:34:15

Hmmmm :)
Válasz erre 
Mégsem
Mégsem

Megjegyzés:
süti beállítások módosítása
Dashboard