Oldalas grillen

Oldalas grillen

Oldalas grillen

Régóta terveztem, hogy nagyobb darab oldalast grillezzek, ám ehhez időre van szükség. Az én grillező készségem elég kicsi, maximum 2-3 személyre lehet rajta szelet húsokat sütni, ami nekünk tökéletesen elegendő is, ahhoz azonban kicsi, hogy 2 órán át lehessen izzó parázson sütni rajta. Márpedig az oldalast legalább másfél órán át tanácsos „előkezelni”, csak ezután lehet páccal kenegetve valóban grillezni. Ezért kerestem a lehető leghatékonyabb megoldást. Kukta! Idő és energiatakrékos! De nem főztem, hanem 20 percig gőzben pároltam a húst.

oldalas grillen.JPG

Hozzávalók: 2 db kb. 80 dkg-os oldalas, só, firssen őrölt borskeverék.

Ügymenet: A húst előkészítettem, sóztam, borsoztam. Az edény aljában elhelyeztem a távolságtartót, annyi vizet öntöttem bele, hogy ne érhessen majd a húshoz, szórtam bele egy teáskanál sót, beletettem a pároló betétet, rátettem a húst, és a második fokozaton 20 percig pároltam. Ezután addig pihentettem, amíg a parázzsal birkóztam. Ezután a hús a forró parázs fölé került, időnként megforgatva 15 percig sütöttem, majd bekentem a páccal, és további 15 percig sült. A pác könnyen megég, gyakrabban kell forgatni.  A pác pikáns, édes és csípős, szerecsendiós.

Hozzávalók: 50 ml juharszirup, 40 g paradicsompüré, 25 g vaj, 1 apróra vágott salotta hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 1 tk. chilipehely, 1 csillagánizs mozsárban finomra törve, 1 szerecsendió frissen reszelve, 1 csapott tk. só.

Ügymenet: a pác hozzávalóit egy kis lábasban tettem, kis lángon, időnként megkeverve kb. 10 perc alatt sűrűre főztem.

Pác: Peter Gordon után szabadon.

süti beállítások módosítása