Vasárnap, örül az ember az ágynak....
A hét utolsó napjára egy egyszerű francia ételt választottam Joanne Harris-Fran Warde: Francia konyha című könyvéből: Mustáros sertésszelet.
6 szelet sertéshúst finoman kiklopfoltam, sóztam, borsoztam, és egy serpenyőben kevés vajon megsütöttem. Miután megsültek igyekeztem melegen tartani őket.
Amíg a husik szoliztak a serpenyőben, addig meghámoztam 2 fej hagymát (a receptben szereplő hármat túlzásnak éreztem) és apróra vágtam. Amikor a husikat kivettem a serpenyőből a helyükre ment a hagyma és jó 1 dl fehér bor. Addig kell párolni a hagymát a borban, amíg kb.a felére sűrüsödik a mártás, ekkor 2 evőkanál dijoni mustárt és még kb. 5-7 dkg vajat hozzáadunk, sózzuk, borsozzuk és a legvégén kb. 10 dkb apróra vágott csemege uborkával dúsítjuk. Ez a fincsi mártás jön a husira tálaláskor.
Az eredeti recept szerint pirított krumpli jár hozzá. Ehhez a burgonyát meg kell hámozni, és egészben 12 percig főzni. Ezután fél cm vastag szeletekre vágni és serpenyőben kevés olívaolajon mindkét oldalát barnára sütni, és a sütőben melegen tartani amíg az egész el nem készül.
Nagyon fincsi volt!