avagy legeljünk egészségeset!
Világ életemben voltak gondjaim a fejes salátával. Mert hát ugye friss is meg zöld is meg tavaszi is, de ki garantálja nekem, hogy vegyszermentes is??? (Úgy két éve egyszer a piros-sárga gyorsétkezde igénybevételére szorultam, és kértem egy csirkés salátát. Persze tudom én, hogy nem ők termesztik a hátsó kertben, de mégiscsak ők tették elém a tányért, és bizony néhány óra múlva elő is jött az allergiám, tele is lettem kiütésekkel.) A piacon már régóta nem veszek, a bolti zacskós előkészített elég kényelmes lenne, ha tudnám, hogy nem permetezték (persze tudom, hogy igen), meg ne lenne olyan irdatlanul drága!!!!
Szóval marad a kiskert. De az élet nem habos torta, az én kertemben valamiért nem fejesedik az a nyavalyás saláta! Pedig eső esik (most is), ha nem, öntözök. Lehet, hogy nincs ínyére a talaj, vagy mégiscsak tápszer kéne neki? Egy frászt!!! Véletlenül jöttem rá, hogy ha jó sűrűn ültetem, és nem palántázom ki, hanem csak a „tányérba ritkítom”, akkor igen fincsi zsenge sali leveleket kapok. Ültettem az idén több félét is, sima kis zöldet, lollo rossot, jégsalátát, ja és az új kedvencet a madárbegy salátát. Ezekből felszedek egy-egy marékkal, szépen megmosom, és kész is az én garantáltan vegyszermentes, bio vegyes saláta mixem! Egy kis vinegrette öntet, vagy csak olívaolaj + citromlé, vagy olaj + ecet, egy kis mozzarella vagy feta, ropogós krutonok, joghurtos öntetek, tökmag olaj és tökmagok…. a variációk száma végtelen. Ja és karikára vágott újhagymát, snidlinget is mindig teszek bele, had legyen benne mindenféle zöld.
Ez a szépség (és finomság) mozzarellával, tökmagolajjal és tökmaggal készült: