Az olvasottság nem publikus.

chilii & csoki

Facebook

chilii & csoki

Útmutató: a sütési idők beállításánál kérlek vedd figyelembe, hogy nekem egy elektromos, de nem hőlégkeveréses sütőm van! A receptek többnyire 4 személyre szólnak, ha mégsem, azt külön jelzem. Levélcím: chilii@citromail.hu

Keresés

Itt is megtalálsz

Tovább a Facebook-ra

Tour de Serpenyő

  • Tour de Serpenyő (60)

Tour de Serpenyő a facebookon

kerekparok_1.JPG

Szerzői jogvédelem:

A blogomban megjelent recepteket, írásokat és fényképeket a szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. törvény értelmében az engedélyem nélkül máshol közzétenni tilos. Ez alól kivételt képeznek azok a gyűjtőoldalak, ahol nem közlik a teljes írást, és a folytatásért a blogomra lehet kattintani. Amennyiben más forrást nem tüntetek fel, a receptek saját szellemi termékeim, ezek kereskedelmi forgalomban történő értékesítéséhez nem járulok hozzá.

Címkék

ázsia (4) bárány (2) bio (1) bogrács (2) bonbon (1) bor (20) chili (8) Címkék (1) csoki (14) csokibolt (2) csokoládé (26) curry (1) desszert (8) disznóságok (27) dizájncenter (3) dunsztosüveg (12) egytálas (7) fagyi (7) fagylalt (3) felfújt (1) fingerfood (6) fogyókúra (3) forraltbor (1) francia konyha (42) fűszeres (4) gasztronómia (129) görög konyha (1) hentesmunka (3) húsvét (5) ír konyha (1) italia (7) italozó (2) jamie oliver (3) kanalazni jó (16) karácsony (8) kávé (2) keksz (4) kenyér (20) kerítés (4) kertész (8) körítés (11) kovász (2) kukta (1) leves (2) marhajó (8) meghívó (1) merőkanál (1) mexikói konyha (1) méz (4) muffin (2) nagymama konyhája (4) napoly (3) nemzetközi (85) nem csak kecskéknek (34) Nespresso (1) nyami-nyami (4) olasz konyha (34) palacsinta (6) pékség (90) piac (1) rakva jó (2) recept (365) River Cottage (1) római tál (1) sajtkészítés (3) saláta (2) Segítsüti (1) sörbet (1) sörkorcsolya (2) spanyol konyha (21) sütés nélkül (5) süti (146) svájc (6) svájci konyha (1) szabadtűz (10) szakirodalom (7) szárnyasjószág (28) szénhidrátszegény (10) szolgálatiközlemény (19) szolgálati közlemény (25) tányérdesszert (1) tapas (6) tea (1) tengerikütyü (4) tészta (16) töltvejó (8) torta (2) Tour de Serpenyő (58) trüffel (2) vadhús (9) vásárlás (1) villámkonyha (3) vkf (22) zöld (2) Címkefelhő

Archívum

  • 2022 február (1)
  • 2021 április (1)
  • 2020 május (2)
  • 2019 április (1)
  • 2018 december (1)
  • 2018 március (1)
  • 2018 január (1)
  • 2017 szeptember (1)
  • 2017 augusztus (1)
  • 2016 szeptember (2)
  • 2016 augusztus (4)
  • 2016 július (6)
  • Tovább...

Feedek

  • RSS 2.0
    bejegyzések, kommentek
  • Atom
    bejegyzések, kommentek
XML

Egyéb

Spanyol tortilla

Spanyol tortilla

›
Spanyol tortilla

2006/9/07 : chilii Szólj hozzá!

Ha már szóba került a spanyol konyha, akkor itt az idő bemutatni egy igazi gyöngyszemet, a nálunk méltatlanul mellőzött tortillát. Valamiért mifelénk a spanyol konyhával kapcsolatban többnyire csak a paella kerül említésre, mintha más étel nem is létezne. Na jó, még talán néha a karamellkrém. De a tortilla valahogy nem került be a köztudatba. Illetve ami bekerült az a mexikóiak ugyan erre a névre hallgató étele, de annak semmi köze ehhez.



Ha már szóba került a spanyol konyha, akkor itt az idő bemutatni egy igazi gyöngyszemet, a nálunk méltatlanul mellőzött tortillát. Valamiért mifelénk a spanyol konyhával kapcsolatban többnyire csak a paella kerül említésre, mintha más étel nem is létezne. Na jó, még talán néha a karamellkrém. De a tortilla valahogy nem került be a köztudatba. Illetve ami bekerült az a mexikóiak ugyan erre a névre hallgató étele, de annak semmi köze ehhez. Pedig ez a gyorsan és egyszerűen elkészíthető, laktató étel kiváló vacsora lehet hétköznap vagy változatos reggeli ráérős hétvégén, mitöbb sör-bor korcsolaként is igen kiváló. A spanyolok apró kis darabokra vágva tapasként is fogyasztják.


Tulajdonképp az olaszok frittatájájával hozható rokonságba. Ez egy jó vaskos, tartalmas tojáslepény. Amikor először jártam spanyol országban, egy már nyugdíjas torreádor rancsán kóstoltam, és mondhatom nagyon ízlett.  Nemrég  egyik kedvencem, Hugh Fearnley-Whittingstall (Spektrum tv: Kapa, kasza, fakanál) műsorában láttam viszont ezt a finomságot, és el is határoztam, hogy meglepem vele a zuramat. 


Hozzávalók (kivételesen 2 főre számítva): 1 közepes lilahagyma, 5 kisebb szem krumpli (nem szétfővős fajta), 6 tojás, só, némi petrezselyemzöld. (na ugye még olcsó is!!!) 

Először is a krumplikat lesikálom, és héjastul kb. 15 perc alatt előfőzöm. (ez előre is elvégezhető, így még gyorsabban kerülhet a vacsi az asztalra).

Amíg a krumplik puhulnak, félbevágom és felkarikázom a megtisztított hagymát. Kevés olajon puhára párolom egy közepes méretű serpenyőben (24cm), majd leveszem a tűzről. A krumplit leszűröm, lekapom a héját, és kb. 1 cm-es karikákra vágom. A petrezselyemzöldet szintén felaprítom, és mehetnek hagymástul a tűzre. Kicsit pirítom (nem szabad kavargatni, csak rázogatni, mert összetörik a krumpli), majd rájuk öntöm a közben sóval felvert tojásokat. Kb. 5-6 percig sütögetem a takarék lángon, amíg az alja és a közepe meg nem szilárdul. Na itt jön az akrobatikus rész, amihez kell 2 megfelelő méretű lapos tányér (esetemben 1 tányér és egy fatányér, ami a képen is látható), meg egy konyharuha és 2 edényfogó kesztyű.

 


1. a serpenyőt lehúzom a tűzről

2. a tányért ráillesztem a serpenyőre

3. hosszában összehajtom a konyharuhát, és ráterítem a tányérra

4. kesztyűs kézzel óvatosan átfordítom az egészet, így a serpenyő lesz felül, a lepény teteje meg alul

5. ráteszem a másik tányért, és visszafordítom, most a lepény teteje, vagyis híg része ismét felülre került

6. ráteszem a serpenyőt, és a konyharuhával átfogva visszafordítom az egészet, és most láss csodát a lepény még híg fele alulra került a serpliben, és még 3 perc múlva lehet enni!!! :o)

 

 


Szóval ennyi a konyhatündéri része, igazából gyorsan kell csinálni, és az egész fele annyi ideig sem tart, mint amennyi idő alatt ezt elolvastad!!!

 

Köretnek friss saláta illik hozzá, és persze egy pohár száraz fehérbor is könnyedén lecsúszik utána (sörimádók választhatják kedvenc sörüket is). A felső képen kenyér is látható, de végül az csak dekoráció maradt, elvégre krumplihoz minek kenyeret enni?

 

Ja és göndör hajú barátunk petrezselyemzöld helyett egy kis összevágott spenótot használt, de az momentán nem volt kéznél. Egyébként spanyol barátaink többféleképp is készítik, a belevalók szabadon variálhatók, így hát ahány ház annyi tortilla.

Facebook Tumblr Tweet Pinterest Tetszik
0
Szólj hozzá!

Ajánlott bejegyzések:

  • A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone A legcitromosabb citromtorta: Delizia al limone
  • Lencse curry Lencse curry
  • Szedres pite Szedres pite
  • Csicseriborsó kolbásszal Csicseriborsó kolbásszal
  • Rillons d'anjou - zsírban sült malachús Rillons d'anjou - zsírban sült malachús

A bejegyzés trackback címe:

https://chilii.blog.hu/api/trackback/id/tr123424520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
Dashboard