Francia hagymaleves - gyógyleves

Francia hagymaleves - gyógyleves

Francia hagymaleves - gyógyleves

Még mindíg tombol a franciakonyha láz! Hétvégén rávettem jóanyámat, hogy főzzön egy "kis" tyúklét. Ennek oka, hogy tyúk épp volt a fagyasztóban, és én kinéztem magamnak egy hagymaleves receptet, melynek hozzávalói között szerepel 1,5 l leves, mely kockából is nyerhető ugyan, de igazából nem vagyok híve a kockalevesnek ha nem muszáj!

Íme a frencia hagymaleves (Joanne Harris-Fran Warde: A francia konyha)

Hozzávalók: 750 g vöröshagyma vékonyan felszeletelve, 50 g vaj, , 3 gerezd fokhagyma összezúzva, 1 púpozott ek. liszt, 1,5 l zöldség vagy húsleves, 200 ml fehérbor, 1 babérlevél, kakukkfű, só, bors, a tálaláshoz néhány szelet sajtos pirítós.

Ügymenet. Előre kell bocsátanom, hogy ezen élvezeti termék előállítása eléggé időigényes dolog, bár mást is lehet csinálni közben, de másfél órát rá kell szánni a konyhai manőverezésre!

Miután sikeresen megküzdöttem a hagyma felszeletelésével, (papírzsepi legyen kéznél!) elővettem a legnagyobb teflonyos serplit amit találtam és megolvasztottam benne a vajat. Rádobtam a hagymát, és elkezdtem dinsztelni. Na ez legalább fél óra, és közben nem árt kevergetni!!! Szép aranybarnának kell lennie, de semmi esetre sem szabad odakarbonizálódnia!!! Innentől már fáklyás menet, csak pár lépés a tökéletes hagymaleves!

A kellően lebarnult hagymához jön a fokhagyma, kicsit kavar, jön a liszt és még egy kicsit kavar (1 perc). Na most az egész átmegy egy megfelelő méretű fazékba, és óvatosan felönt a levessel, közben kavargat, jön a bor, (illat máris felemelő), fűszerek, a legkissebb lángon 40 percig főz. Ezt már nem kell kavargatni, csak türelmesen várni, várni, várni. 

Az utolsó néhány percben megpírítottam a kenyérszeleteket és rájuk olvasztottam az ementáli sajtot (elektromos sütő előnyben). Egy bögre leves - egy szelet pirítós.

A recept 4 bögréről szól.

Vörösboros csokoládés sütemény

Vörösboros csokoládés sütemény

Vörösboros csokoládés sütemény

Régóta kedvelem a kevert típusú sütiket. Viszonylag kevés macera, látványos siker! Csak néhány fontos szabályt kell betartani, és el sem lehet rontani. Családomban is nagy népszerűségre tettek szert, nálunk jobban mennek az ilyen sütik mint a krémes-habos-pepecselős dolgok. Kedvencem a 30 cm-es doboz forma, mert

1. papírral könnyen ki lehet bélelni, és így könnyebb a mosogatás,

2. ebből akár 2 db is befér a sütőbe, így csak időzítés kérdése, hogy egy energiával 2 süti süljön!  A sütés alapkönyvéből választottam a vörösboros szeletet.


Hozzávalók: 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás (szétválasztva), 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 tk kakaó, 1/2 tk fahéj, 1/8 liter vörösbor, 10 dkg étcsokoládé

Ügymenet: A puha vajat a cukorral habosra kell keverni. (Ez még géppel is legalább 5-7 perc, az alatt nem lehet megúszni, ez a siker egyik titka, ezért is fontos, hogy a vajat ne a hűtőből húzzuk elő, hanem szobahőmérsékletű legyen!

A tojások sárgáját egyenként hozzákeverjük a vajas masszához, és külön-külön jól el kell dolgozni. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, kakaót, fahéjat és ezt a keveréket a vörösborral felváltva apránként a vajas cucchoz adagojuk.

A tojásfehérjéből kemény habot kell verni, és az 1/3-át géppel a tésztába keverjük, hogy kicsit fellazítsa, majd a maradék tojáshabot már fakanállal kell óvatosan a tésztába forgatni, nehogy összetörjön. Legvégül az apróra vágott csokoládét keverjük bele, és a kibélelt formába tesszük. Előmelegített 180C fokos sütőben kb. 50-55 perc alatt készül el, a tűpróba itt is ajánlott!

Recept: A sütés alapkönyve

süti beállítások módosítása