Régóta kedvelem a kevert típusú sütiket. Viszonylag kevés macera, látványos siker! Csak néhány fontos szabályt kell betartani, és el sem lehet rontani. Családomban is nagy népszerűségre tettek szert, nálunk jobban mennek az ilyen sütik mint a krémes-habos-pepecselős dolgok. Kedvencem a 30 cm-es doboz forma, mert
1. papírral könnyen ki lehet bélelni, és így könnyebb a mosogatás,
2. ebből akár 2 db is befér a sütőbe, így csak időzítés kérdése, hogy egy energiával 2 süti süljön! A sütés alapkönyvéből választottam a vörösboros szeletet.
Hozzávalók: 20 dkg puha vaj, 20 dkg cukor, 4 tojás (szétválasztva), 25 dkg liszt, 1/2 csomag sütőpor, 1 tk kakaó, 1/2 tk fahéj, 1/8 liter vörösbor, 10 dkg étcsokoládé
Ügymenet: A puha vajat a cukorral habosra kell keverni. (Ez még géppel is legalább 5-7 perc, az alatt nem lehet megúszni, ez a siker egyik titka, ezért is fontos, hogy a vajat ne a hűtőből húzzuk elő, hanem szobahőmérsékletű legyen!
A tojások sárgáját egyenként hozzákeverjük a vajas masszához, és külön-külön jól el kell dolgozni. A liszthez hozzákeverjük a sütőport, kakaót, fahéjat és ezt a keveréket a vörösborral felváltva apránként a vajas cucchoz adagojuk.
A tojásfehérjéből kemény habot kell verni, és az 1/3-át géppel a tésztába keverjük, hogy kicsit fellazítsa, majd a maradék tojáshabot már fakanállal kell óvatosan a tésztába forgatni, nehogy összetörjön. Legvégül az apróra vágott csokoládét keverjük bele, és a kibélelt formába tesszük. Előmelegített 180C fokos sütőben kb. 50-55 perc alatt készül el, a tűpróba itt is ajánlott!
Recept: A sütés alapkönyve