Spanyol tortilla

Spanyol tortilla

Spanyol tortilla

Ha már szóba került a spanyol konyha, akkor itt az idő bemutatni egy igazi gyöngyszemet, a nálunk méltatlanul mellőzött tortillát. Valamiért mifelénk a spanyol konyhával kapcsolatban többnyire csak a paella kerül említésre, mintha más étel nem is létezne. Na jó, még talán néha a karamellkrém. De a tortilla valahogy nem került be a köztudatba. Illetve ami bekerült az a mexikóiak ugyan erre a névre hallgató étele, de annak semmi köze ehhez.



Cukkínis-magos falusi kenyér

Cukkínis-magos falusi kenyér

Cukkínis-magos falusi kenyér

éljen a házi pékség!

Én a csekély értelmi képességű medvebocs, ma tanultam valami újat! Meg is mutatom rögvest:

kenyekeim.bmp

 

Ugye milyen szép? Mármint, hogy így együtt vannak! Én nem vagyok egy számítógép virtuóz, meg zsonglőr sem, úgyhogy most nagyon büszke vagyok magamra!!!

És a recept, hogy hogyan is készült ez a cukkínis-magos falusi kenyér (mert a gasztronómiai kiránduláshoz jól jöhet egy vekni kenyér is!):

 

Hozzávalók egy közepes méretű kenyérhez: 75 ml író, 100 ml víz, 175g reszelt cukkíni, 375g kenyérliszt, 75g teljes kiőrlésű kenyérliszt (én most tönkölyt használtam), 2 ek hántolt napraforgó mag, 2ek hántolt tökmag, 2 teáskanál köles (nekem csak szezámmag volt itthon), 1és1/2 tk só, 1és1/2 tk cukor, 1 cs (7g) szárított élesztő, 40g vaj.(+ liszt a dagasztáshoz)

 

Ügymenet: ez a recept elvileg kenyérsütő géphez való, úgyhogy akinek ilyen van, az tudja mit kell csinálnia a fenti dolgokkal. Akinek nincs (még), az két módszer közül választhat, ha van dagasztója beveti, ha nincs előveszi a két kezét (én most ezt tettem). Ez utóbbi esetben felhívnám a figyelmet arra, hogy valamivel több lisztre lesz szükség a kidolgozáshoz, hogy ne ragadjon a tészta.

Szóval, a liszteket összekevertem egy nagy tálban, a közepére mélyedést fúrtam, ide tettem az élesztőt meg a langyos vizet, letakartam és állni hagytam, amíg az élesztő be nem indult (kb. 10 perc). Amikor az élesztő láthatóan nyüzsgött már, akkor a többi hozzávalóval szépen összegyúrtam a tésztát, némi lisztet még felvett (2-3 marék, ez a liszt fajtájától is függ). Letakartam, és langyos helyen addig pihentettem amíg a kétszeresére nem nőtt (vagyis kb.1 órát), azután még egyszer átgyúrtam, és egy vajazott-lisztezett 30cm-es dobozformába helyeztem a kis veknimet. Hagytam még kb. 20 percet pihenni, hogy szépen kitöltse a formát, és betettem az előmelegített sütőbe. 200C-t ajánlanék, és úgy 40-45 percet (ez a párom hagyományos gázsütőjében sült, az otthoni villanyosban biztos tovább tartott volna).

 

Igen ízletes, nedvdús állagú kenyérke lett belőle, ami másnap is nagyon fini volt (a harmadnapról nem tudok referálni, azt nem érte meg).

süti beállítások módosítása