Hagymalekvár mézen karamellizálva

Hagymalekvár mézen karamellizálva

Hagymalekvár mézen karamellizálva

Igaz ugyan, hogy az előző postban már beírtam, de akkor hová tenném ezt a képet? Na, de komolyan! Ez olyan fincsi, hogy megérdemli, hogy külön is említést tegyek róla, mert más sült husihoz is kiváló, és hátha valaki pont ilyet keres!

hagymalekvar.jpg

Hozzávalók: kb. 40 dkg lilahagyma, 2 ek méz, 1dl száraz vörösbor, 2 ek olaj, 3 ek balzsamecet, 1 ek barnacukor, só és bors.

 

A hagymát megtisztíom, és vékony karikára vágom. Egy serpenyőben világos barnára karamellizálom a mézet, ráteszem a hagymát, és 2-3 percig kavargatom. Ráöntöm a bort, ecetet és olajat. 10 percig kevergetve főzöm (ha nagyon párolog a leve, akkor még öntök rá egy kis bort), végül ízesítem a cukorral, sóval, borssal, mégegyszer átkeverem és kész.

Mézes sertésszűz

Mézes sertésszűz

Mézes sertésszűz

Hogyan is kell tökéletesen időzíteni egy ünnepi ebédet? Úgy, hogy minden egyszerre legyen kész, és frissen tálalhassuk?

mezes_husi.jpg

Hogyan is kell tökéletesen időzíteni egy ünnepi ebédet? Úgy, hogy minden egyszerre legyen kész, és frissen tálalhassuk? Tényleg nehéz ügy, mert időnként velem is előfordul, hogy úgy  lefoglal egy-egy étel elkészítése, hogy a nagy koncentrálásban meg is feledkezem pl. a köret kérdéséről, és azután várni kell még, hogy megfőjön a krumpli/rizs.


Sokszor tapasztalom, hogy még a szakácskönyvek sem nyújtanak pontos útba igazítást. Pl: rögtön az elején begyújtatják a sütőt, aztán fél-egy órás pihenőt írnak elő a tésztának! Vagy éppen elfelejtik megemlíteni, hogy ha két dolgot párhuzamosan csinálunk (elvégre legalább 3  hely van tűzhelyen), akkor fél órával előbb lehet tálalni, és még sorolhatnám. Persze az is igaz, hogy többnyire csak egy-egy étel elkészítését ismertetik, és nem egy egész menüét összefoglalva.

Az biztos, hogy kell némi rutin ahhoz, hogy eltaláljuk a pontos időzítést, de azért nem lehetetlen feladat! Először is nem árt végig olvasni az egész receptet, akár többször is (néha én is elmulasztom, aztán meg jól meglepődöm menet közben).

Egy egész menü összeállításánál még precízebb tervezésre van szükség. Alaposan gondoljuk át, hogy mit fogunk főzni, van-e otthon hozzá minden (vészhelyzet esetén van-e kedves szomszédunk :o). Milyen folyamatok zajlanak majd a fazekakban és tepsikben, mert elég kínos tud lenni, ha a hús még nem sült meg, a piskótát meg már be kellene tolni, mert mindjárt összeesik!

Szóval alapos megfontolás után a következő vasárnapi menüt találtam ki (úgy is mint névnapi meglepit jóanyámnak):

- mézes sertés szűz
- pirított burgonya- mézen karamellizált lilahagyma lekvár.

 

Hozzávalók a húshoz: 1 db legalább 45 dkg-os sertés szűz, 2 ek méz, 2 ek dijoni mustár, 1 tk friss rozmaring, ½ tk friss kakukkfű, 1 evőkanál színes bors, 1 tk só + zsíradék a sütéshez (Norbisták lapozzanak, én most igazi ZSÍRT használtam!)

Hozzávalók a hagymalekvárhoz:
kb. 40 dkg lilahagyma, 2 ek méz, 1dl száraz vörösbor, 2 ek olaj, 3 ek balzsamecet, 1 ek barnacukor, só és bors.

 

Hozzávalók a körethez: apró szemű burgonya, só és zsíradék.

  

És íme az időzítés lépései, hogy minden egyszerre legyen kész, és mehessen az asztalra:

 

  1. Meghámoztam a szükséges mennyiségű krumplit és hideg vízbe tettem, hogy ne barnuljon meg,
  2. Bekapcsolam a sütőt, hogy előmelegedjen 220 fokra (ez nálam legalább 15-17 perc, villany sütő van),
  3. Megtisztítottam a hagymát és felszeleteltem,
  4. Megtisztítottam a húst a fölös részektől,
  5. Összevágtam a zöld fűszereket,
  6. Föltettem a krumplit főni (forrástól 12 perc kell neki)
  7. Összekevertem a mézet a mustárral és a zöldfűszerekkel és ebbe a pácba beleforgattam a husit,
  8. Mozsárban összetörtem a színes borsot, és összekevertem a sóval,
  9. Egy serpenyőben feltettem a zsírt a tűzre,
  10. A borsos keveréket szétterítettem egy deszkán, és beleforgattam a húst,
  11. A husi huppant a serpenyőbe, ahol 2-3 perc alatt minden oldalán megpirítottam egy kicsit,
  12. Husi áthuppant egy tepsire, és ment a már forró sütőbe 30 percre (nem vagyok híve az „angolos” véres húsoknak),
  13. Na most, ha ügyesek voltunk, akkor épp csörög az óra, hogy kész a krumpli, amit gyorsan le kell szűrni, és egy kicsit félre tenni, hogy szikkadjon,
  14. Serpenyőt elmosogattam azzal a pár edénnyel együtt ami eddig összegyűlt (ugye-ugye, ha menet közben mosogatunk, akkor a végén nem egy csatatérrel szembesülünk!)
  15. Ha 10 percet szántunk mosogatásra, akkor a husinak (és nekünk is) még épp 20 perc van hátra!
  16. És mostantól felgyorsultak az események, mert elővettem még egy serplit, és következett a 2 serpenyős felvonás:
  17. A hagymához járó 2 kanál mézet elkezdtem világos barnára karamellizálni,
  18. Amíg a méz barnul másik serpenyőben zsiradékot forrósítottam,
  19. 1. számú serpenyőbe a mézre, hagyma ráhelyez, 2-3 percig kavargatva pirít,
  20. 2. számú serpenyőbe a zsiradékra jön a krumpli,
  21. A hagymára ráönt a bor + ecet + olaj és 10 percen keresztül erős lángon főz (ha a nedvesség gyorsan párologna akkor egy kis vörösborral kell pótolni),
  22. Felváltva kavargattam a hagymát, és rázogattam a krumplis serpenyőt, hogy szépen piruljanak minden oldalukon.
  23. Amikor letelt a hagyma 10 perce, akkor az egy kanál barnacukorral, sóval és borssal ízesítettem, még egyszer megkavartam és kész.
  24. Mostanra kb. a krumpli is elég jól állt, és a húsnak is már csak percei voltak a sütőben, így gyorsan megterítettem.
  25. Mivel az egészben sült husiknak jót tesz pár perc pihi szeletelés előtt, ezért először a krumplit, lilahagymát rendeztem el a tányérokon, azután felszeleteltem a húst, elosztottam a tányérokon és meglocsoltam egy kis szafttal a tepsiből.

 

Mindez kb. 55-60 perc, igaz valóban intenzív terápia! Itt kell megjegyeznem, hogy nem árt néha alvállalkozót vagy teljesítési segédet alkalmazni (már akinek erre van lehetősége), én most a levest passzoltam át :o)!

süti beállítások módosítása