paradicsom kicsit másképp (szkeptikusoknak is)
Nemrég bóklásztam az nlcafe.hu-n, és ott botlottam bele Chili&Vanilia paradicsomlekvár receptjébe. Az én kapcsolatom a paradicsommal elég viszonylagos ugyan (nyers paradicsommal és paradicsomlével nem táplálkozom), de gondoltam meglepem híveimet egy kis pikáns érdekességgel, melyet egyébként a szerző sült húsok és sajtok mellé ajánl.
Az elkészítése nem bonyolult, csak némi időt igényel az 1 kg paradicsom előészítése. A végeredmény viszont kárpótolt, mert igen kellemes meglepetést okozott.
Hozzávalók:
Először is a paradicsomokat elő kell készíteni az átlényegülésre. Ehhez meg kell hámozni őket (forró vízbe mártás után ez könnyen megy), majd a magok eltávolítása után a paradicsomhúst kockákra kell vágni. Egy lábasban az összezúzott fokhagymával. 20 percig főztem, időnként kavargatva. Ekkor botmixerrel elturmixoltam, majd a zselésítő cukrral, balzsamecettel, sóval és a kimagozott, karikákra vágott chilipaprikával további 25 percig főztem (közben kavargatni kell!!!). Végül megkóstoltam, és úgy találtam, hogy egy pici erőspistával még csípősebbre kell hangolnom.
Én két kicsi üvegbe töltöttem (kb. 2 dl-es kis üvegekbe), és celofánnal lezártam.